19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Від початку повномасштабного вторгнення РФ держстипендію ім. Левка Лук'яненка призначили лише двом особам — Наріману Джелялу та Едему Бекірову
Від початку повномасштабного вторгнення РФ держстипендію ім. Левка Лук'яненка призначили лише двом особам — Наріману Джелялу та Едему Бекірову

Від початку повномасштабного вторгнення РФ держстипендію ім. Левка Лук'яненка призначили лише двом особам — Наріману Джелялу та Едему Бекірову

Цю держстипендію призначають незаконно затриманим, утримуваним Росією або її окупаційною адміністрацією.

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України (Мінреінтеграції) у відповідь на запит «Детектор медіа» повідомило, скільком українським громадянам від початку повномасштабного вторгнення Росії було призначено Державну стипендію імені Левка Лук’яненка (Держстипендію).

У 2022 році, після початку повномасштабного російського вторгнення, Держстипендію було призначено двом особам: 10 травня — першому заступнику Меджлісу кримськотатарського народу, журналісту Наріману Джелялу, 9 грудня — кримськотатарському активісту Едему Бекірову. Обох Росія незаконно ув'язнила.

Протягом 2023 року Держстипендію поки нікому не призначали, уточнили у Мінреінтеграції.

Загалом на даний час Мінреінтеграції продовжує виплачувати Держстипендію дев’ятьом українським громадянам, з яких семеро стали лауреатами до 24 лютого 2022 року.

Наразі отримувачами Держстипендії є: 

Бессарабов Олексій Євгенович — журналіст, офіцер запасу Військово-морських сил України, політв'язень Кремля. Його затримала ФСБ РФ у листопаді 2016 року. Був незаконно звинувачений у справі «кримських терористів» і засуджений до 14 років колонії суворого режиму.

Вигівський Валентин Петрович — політв’язень. Вночі 18 вересня 2014 року на вокзалі Сімферополя активісти «кримської самооборони» викрали його і піддавали тортурам. 15 грудня 2015 року Московський обласний суд засудив його до 11 років колонії суворого режиму за шпигунство в авіаційній сфері.

Дудка Володимир Михайлович — український військовий моряк, капітан 2 рангу запасу Військово-Морських Сил України, командир корабля управління «Сімферополь» (1997—2001). Визнаний міжнародними організаціями політичним в'язнем Кремля. Один із обвинувачених у справі «кримських терористів». 9 листопада 2016 року його затримала ФСБ РФ. Засуджений до 14 років колонії суворого режиму.

Мустафаєв Сервер Рустемович — кримський правозахисник, координатор «Кримської солідарності», політв’язень. 21 травня 2018 року співробітники ФСБ РФ провели обшук в його будинку у Бахчисараї, після чого Мустафаєва вивезли до Сімферополя. Його звинуватили в участі у діяльності терористичної організації та підготовці до насильницького захоплення влади. 16 вересня 2020 року російський військовий суд засудив Мустафаєва до 14 років колонії суворого режиму.

Салієв Сейран Алімович — кримськотатарський активіст, політичний в’язень. У жовтні 2017 року його арештувала ФСБ РФ. Його звинуватили в участі у терористичній (за версією РФ) організації «Хізб ут-Тахрір» і насильницькому захопленні влади. Салієва засудили до 15 років колонії суворого режиму.

Куку Емір-Усеін Кемалович — кримський правозахисник, член Кримської контактної групи з прав людини, політв'язень. 11 лютого 2016 в його будинку в Кореїзі окупаційна адміністрація провела обшук, а його самого затримали. Проти нього порушили кримінальну справу за фактом нібито участі в діяльності оголошеної в Росії терористичною організації «Хізб ут-Тахрір». У грудні 2016-го Еміра-Усеїна відправили на примусове проходження психіатричної експертизи. 12 листопада 2019 року йому оголосили вирок: 12 років позбавлення волі. Відбуває ув’язнення у Башкортостані. 21 червня 2023 його терміново вивезли до лікарні з нападом болю в нирках. Після проведення невідкладної хірургічної операції його повернули до колонії.

Єсипенко Владислав Леонідович — український громадянський журналіст-фрилансер, політв’язень. З 2014 року співпрацював із виданням «Крим. Реалії». У березні 2021 року російські окупанти у Криму затримали Єсипенка після того, як він узяв участь в акції до дня народження Тараса Шевченка в Сімферополі. У Центрі громадських зв'язків ФСБ Росії сказали, що затримали фрилансера нібито за збирання інформації «в інтересах спецслужб України». 16 лютого 2022 року окупаційна «влада» Криму засудила Єсипенка до шести років позбавлення волі в колонії загального режиму та штрафу в розмірі 110 тис. руб. (понад 41 тис. грн).

Джелял Наріман Енверович — кримськотатарський політик, викладач, політолог та журналіст. Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу (з 2013 року), керівник інформаційно-аналітичного підрозділу. Працював ведучим на телеканалі ATR, кореспондентом республіканської газети «Авдет».

4 вересня 2021 року представники окупаційної «влади» в Криму провели обшуки і затримали п’ятьох людей, зокрема Нарімана Джеляла, в межах справи про «диверсію на газопроводі» в селі Перевальне.  

Незадовго до затримання, 23 серпня, Наріман Джелял перебував у Києві на саміті «Кримської платформи». Влада України пов’язує затримання Джеляла, а також інших кримськотатарських активістів із помстою РФ за проведення цього міжнародного саміту, спрямованого на пошуки шляхів деокупації Криму.

Свідок захисту заявив у суді, що Наріман Джелял не міг мати жодного стосунку до вибуху газопроводу, оскільки в цей день, 21 серпня 2021 року, перебував у Києві.

21 вересня 2022 року підконтрольний Росії «Верховний суд Криму» засудив Джеляла до 17 років позбавлення волі. 

Сьогодні, 2 жовтня 2023-го, російські окупанти вивезли з Криму до в'язниць на території Росії «засуджених» першого заступника Меджлісу кримськотатарського народу, журналіста Нарімана Джеляла та активістів Асана й Азіза Ахтемових.

Бекіров Едем Айдерович — кримськотатарський активіст, колишній політв'язень у Росії. Після того, як Росія у 2014-му захопила півострів, допомагав українцям виїжджати на непідконтрольну окупантам територію.

У грудні 2018 року за рішенням окупаційного «суду» у Сімферополі був заарештований на два місяці. У 2019 році провів дев'ять місяців у Сімферопольському СІЗО.

У червні 2019 року «суд» у Сімферополі засудив Бекірова до 7 років позбавлення волі з відбуванням покарання у колонії загального режиму і виплати штрафу в розмірі 150 тисяч рублів.

Наприкінці серпня 2019 року із Сімферопольського СІЗО на два тижні його переправили до Москви. 7 вересня 2019 повернувся в Україну за обміном полоненими (Бекірова обміняли на колишнього директора «РИА Новости Украина» Кирила Вишинського). Кримінальне провадження у справі в Російській Федерації не закрите.

Державну стипендію імені Левка Лук’яненка вручають з 2018 року з метою забезпечення захисту прав, свобод і законних інтересів громадян України, незаконно затриманих, утримуваних Російською Федерацією або її окупаційною адміністрацією на тимчасово окупованих українських територіях. Лауреатами стипендії можуть стати ті українські громадяни, чия громадська або політична діяльність пов'язана із відстоюванням суверенітету та відновленням територіальної цілісності України.

Цю стипендію своїм указом призначає президент України. Мінреінтеграції вносить пропозиції щодо кандидатів на призначення Держстипендії до Кабінету Міністрів України. Клопотання про призначення Держстипендії розглядає спеціальна комісія при Мінреінтеграції, до складу якої входять представники профільних громадських організацій, що опікуються правами незаконно утримуваних РФ осіб.

Сума Держстипендії прив’язується до розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і складає три прожиткових мінімуми щомісяця. 

Фото: Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України / фейсбук

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги по теме
крымские татары
Источник материала
Поделиться сюжетом