Працювали на Росію, продавали зброю і дитячу порнографію: СБУ викрило понад 60 служителів УПЦ МП
Працювали на Росію, продавали зброю і дитячу порнографію: СБУ викрило понад 60 служителів УПЦ МП

Працювали на Росію, продавали зброю і дитячу порнографію: СБУ викрило понад 60 служителів УПЦ МП

Серед низ були колаборанти, які працювали з окупантами, служителі, які продавали зброю та дитячу порнографію. Окремі послідовники УПЦ МП активно сповідували релігію "руського міра" та навіть мали паспорти держави-терориста.

Вплив Москви у релігійному середовищі

З 24 лютого СБУ відкрила 68 кримінальних проваджень щодо представників УПЦ МП, з яких 14 були митрополитами церкви.

З усіх справ 20 стосуються держзради, колабораціонізму та пособництва країні-агресору. Також 18 проваджень відкриті за фактом публічної агітації до релігійної ненависті, а також продажу вогнепальної зброї та поширення дитячої порнографії.

Підозру повідомили 26 священникам УПЦ МП, з яких 19 вже отримали вирок. Правоохоронці також забрали українське громадянство у 19 кліриків, які мали російські паспорти та поширювали прокремлівські наративи. Також двох агентів Кремля у рясах вдалося обміняти на українських військових, які опинилося у російському полоні.

Обмінний фонд поповнив, зокрема, настоятель Свято-Тихвинського храму Сєвєродонецької єпархії УПЦ МП, який у квітні 2022 року здавав окупантам українських партизанів. За матеріалами справи він отримав 12 років в'язниці, однак разом з іншими загарбниками його обміняли на 63 захисників України.

Також обміняли клірика Горлівської єпархії УПЦ МП, який після захоплення Лимана спонукав людей обрати нову окупаційну "владу". Перед цим суд призначив йому 7 років позбавлення волі.

СБУ наголосило, що тривають комплексні заходи для встановлення всіх осіб, причетних до підривної діяльності в релігійному середовищі України в умовах війни.

УПЦ МП в Україні: останні новини

  • У Луцьку релігійна громада УПЦ МП переходить до ПЦУ, що стало першим подібним фактом з початку повномасштабного вторгнення. Настоятель храму назвав це "єднанням" та додав, що вони зберігатимуть свою ідентичність та залишаються у старому стилі.
  • У Херсоні СБУ спільно з поліцією затримали священника УПЦ МП, який торгував російською зброєю. Він намагався продати два переносних зенітно-ракетних комплекси Ігла з комплектуючими.
  • СБУ викрила церковника УПЦ МП, який є кумом дружини Медведчука Оксани Марченко. Він хрестив дитину депутата Закарпатської облради від забороненої ОПЗЖ. Щодо нього СБУ також відкрило провадження за фактом пропаганди комунізму.
Теги по теме
СБУ УПЦ МП
Источник материала
loader
loader