Для стеження за Україною і не тільки: фірма у Китаї продала вагнерівцям розвідувальні супутники
Для стеження за Україною і не тільки: фірма у Китаї продала вагнерівцям розвідувальні супутники

Для стеження за Україною і не тільки: фірма у Китаї продала вагнерівцям розвідувальні супутники

ПВК Вагнер у 2022 році підписала контракт із китайською фірмою на придбання двох супутників, щоб вести розвідку та стежити за Україною.

Про це повідомило AFP з посиланням на документи, які опинилися у розпорядженні агентства.

Зазначається, що контракт підписали у листопаді 2022 року. А супутникові знімки також використовувалися для допомоги вагнерівцям в Африці і навіть для проведення невдалого заколоту ватажка ПВК Євгена Пригожина у червні.

Зараз дивляться

Згідно з контрактом, написаним англійською та російською мовами і підписаним 15 листопада 2022 року, компанія Beijing Yunze Technology Co Ltd продала два супутники спостереження з високою роздільною здатністю, що належать китайському космічному гіганту Chang Guang Satellite Technology (CGST), компанії Ніка-Фрут, яка тоді належала Пригожину.

За самі супутники та додаткові послуги було заплачено понад $30 млн. За даними AFP, контракт також передбачає надання зображень за запитом, що дало змогу Вагнеру отримати супутникові знімки з України.

Серед них були фотографії штабу Південного військового округу в Ростові-на-Дону, який вагнерівці захопили під час заколоту, а також інших об’єктів військового характеру, зокрема в Грозному.

Джерело AFP стверджує, що контракт із китайською фірмою є досі дійсним.

Наприкінці червня у Росії. На шляху до Москви він заявив, що відмовився від планів йти на столицю РФ. Це сталося після переговорів із самопроголошеним президентом Білорусі Олександром Лукашенком.

Наприкінці серпня, рівно через два місяці після спроби заколоту, у Тверській області РФ розбився літак бізнес-класу. Повідомлялося, що на його борту . Його смерть офіційно підтвердили у Росії.

Теги по теме
Китай
Источник материала
loader
loader