Цікаві факти про премію «Оскар»
Цікаві факти про премію «Оскар»

Цікаві факти про премію «Оскар»

Вже оголошені номінанти на ювілейну 90-ту кінопремію «Оскар» і зовсім скоро ми дізнаємось переможців. А поки світ обговорює номінантів буде актуально пригадати найцікавіші епізоди історії премії та дізнатись цікаві факти головної кінонагороди.

Перша церемонія вручення премії Академії кінематографічних мистецтв і наук відбулася в 1929 році. Дійство проходило у Hollywood Roosevelt Hotel під час вечері, , на якій зібралося не більше 300 осіб. Інтрига, яка супроводжує нині оголошення результатів, раніше була відсутня. Урочиста частина тривала всього 15 хвилин, а лауреати заздалегідь знали про свою перемогу.

Найдовша церемонія відбулась в 2002 році і тривала 4,5 години.

У 1941 році затверджено систему, за якою імена переможців розміщувались у конвертах, а конверти розкривалися безпосередньо на церемонії.

Сьогодні підрахунком голосів кіноакадеміків займаються фахівці однієї з найбільших аудиторських компаній PricewaterhouseCoopers. Впродовж трьох діб два експерта і четверо помічників обробляють понад 6 тисяч бюлетенів. І лише вони знають імена переможців. Вони роздруковують картки в двох примірниках, вкладають їх в конверти, а потім у спеціальні портфелі і доставляють на місце проведення церемонії в режимі найсуворішої секретності. Іменні статуетки готуються для всіх претендентів. Потім непотрібні йдуть на металобрухт.

Цікаві факти про премію «Оскар» - Фото 1

Тривалий час статуетка ніяк не називалося. Лише у 1934 році на шостій церемонії вручення премії додалось слово «Оскар». Найпоширеніша легенда про походження назви говорить про те, що бібліотекарка Академії Маргарет Херрік при вигляді статуетки вигукнула, що вона схожа на її дядька Оскара.

Проведення церемонії відкладалося всього три рази: в 1938 році внаслідок руйнівної повені в Лос-Анджелесі, в 1968 році в зв’язку з убивством знаменитого борця за права чорношкірих Мартіна Лютера Кінга і в 1981 році через замах на президента Рональда Рейгана.

У 1953 році провели першу телевізійну трансляцію «Оскара».

Уолт Дісней  – рекордсмен за кількістю золотих статуеток. Засновник студії Walt Disney Pictures отримав 26 нагород, чотири з них в один рік. А у 1937 році мультиплікатор отримав оригінальну нагороду за новаторство і видатні досягнення в галузі анімації за «Білосніжку і сім гномів». Вона виглядала, як одна велика статуетка і сім маленьких.

Цікаві факти про премію «Оскар» - Фото 2

Серед жінок головною тріумфаткою вважається художниця по костюмах Едіт Хед. Вона ставала лауреатом премії вісім разів. У неї ж найбільше номінацій – 35.

Джек Ніколсон – лідер по кількості номінацій серед акторів. Його номінували 12 разів, тричі він ставав переможцем.

Чарлі Чаплін, у 1972 році, удостоївся найбільш довгих овацій. Йому аплодували стоячи п’ять хвилин.

Німі картини кіноакадемія нагороджувала двічі: «Крила» в 1929 році і «Артист» в 2012-му.

Цікаві факти про премію «Оскар» - Фото 3

Відразу п’ять основних нагород (кращий фільм, актор, актриса, режисура і сценарій) здобули три фільми: «Це трапилося одного разу вночі» (1934), «Пролітаючи над гніздом зозулі» (1975) і «Мовчання ягнят» (1991).

Три фільми отримали по 11 нагород:  «Бен-Гур» (1959), «Титанік» (1997) і «Володар перснів: Повернення короля» (2003).

Найбільше номінацій, а саме 14, було у двох фільмів: «Все про Єву» (1950) і «Титанік» (1997).

Фільми «Поворотний пункт» (1977) і «Барва пурпурова» (1985) вважаються найбільш невдалими, адже з 11 номінацій не отримали жодної нагороди.

Цікаві факти про премію «Оскар» - Фото 4

Наймолодшою актрисою, яка отримала «Оскар», стала Ширлі Темпл. У 1934 році їй виповнилося всього 6 років.

Крістофер Пламмер став «Кращим актором другого плану» у віці 82-х років. Він вважається найстаршим актором, який отримав премію.

1940 рік увійшов в історію «Оскара» першою нагородою, яку присудили темношкірої актрисі. Нею стала Хетті Макденіел, яка зіграла у стрічці «Віднесені вітром».

Звання «головного невдахи» премії належить звукорежисеру Кевіну О’Коннеллу. У нього 20 безуспішних номінацій за «Кращий звук». Серед акторів – це Пітер О’Тул. Він залишався без нагороди 8 разів. Щоправда, в 2003 році йому вручили почесний Оскар.

Цікаві факти про премію «Оскар» - Фото 5

Найбільш номінованим сценаристом є Вуді Аллен. З 16-ти номінацій у нього три перемоги.

Найкоротшу промову за історію церемонії виголосив Альфред Гічкок. У 1967 році, забираючи статуетку «за внесок в мистецтво», він сказав «дякую» і пішов зі сцени. Аналогічно вчинив актор Джо Пеші в 1991 році.

Одрі Хепберн отримала свій перший «Оскар» у 1954 році за головну роль в «Римських канікулах».  І, мабуть, від хвилювання забула його в дамській кімнаті. Схожа ситуація відбулась в 1980-му роціз Меріл Стріп та її першою золотою статуеткою за кращу роль другого плану у фільмі «Крамер проти Крамера».

Впродовж одного тижня Сандра Баллок удостоїлась звання кращої і гіршої актриси. У 2010 році вона отримала «Оскар» за кращу жіночу роль у фільмі «Невидима сторона». Також Сандра отримала «Золоту малину» за найгіршу роль у фільмі «Все про Стіва».

Цікаві факти про премію «Оскар» - Фото 6

2,1 млн доларів – це вартість 30-секундного рекламного ролика під час телевізійної трансляції премії.

Вартість статуетки з 24-каратним золотим покриттям на сьогодні становить 693 долара.

Вартість червоної доріжки складає $ 30 000.

Загальні витрати не церемонію вручення премії Оскар становлять $ 42,8 млн доларів.

Цікаві факти про премію «Оскар» - Фото 7

Источник материала
loader
loader