В Україні зафіксовані масові банкрутства агрокомпаній
В Україні зафіксовані масові банкрутства агрокомпаній

В Україні зафіксовані масові банкрутства агрокомпаній

Представники агрокомпаній попереджають про небезпеку масового банкрутства українських аграріїв. Проблема полягає у тому, що агрокомпанії мають велике кредитне навантаження і, вочевидь, потребуватимуть рефінансування, пролонгації або реструктуризації своїх зобов’язань. Й тут залишається сподіватися на виважену позицію уряду та фінустанов. Про це повідомляє The Page , пише agronews.ua.

«Хвиля банкрутств — це реальність. Цьогоріч ми матимемо важку фінансово-економічну ситуацію в галузі. І якщо уряд не запровадить програми підтримки аграріїв, а кожен кредитор виставить вимоги до своїх боржників, піраміда рухне», — зазначив Петро Мельник, виконавчий директор та співвласник Agricom Group, президент Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ).

Також він розповів, що УКАБ та інші асоціації звертались до уряду України і до Єврокомісії з ініціативою розв’язати питання компенсації витрат на транспортування тим аграріям, які знаходяться далеко від портів чи кордону з ЄС. Адже агрокомпанії на півдні, півночі і на сході, які віддалені від західних кордонів і наближені до територій активних бойових дій, знаходяться в зоні ризику банкрутства. А їх крах може призвести до негативних соціальних наслідків, бо такі бізнеси годують села і родини своїх співробітників.

«Віддалені від точок експорту компанії потерпатимуть, закопуючи в землю один долар і отримуючи умовно дев’яносто центів. За рік-два такої роботи зменшуватиметься площа оброблення земель та врожайність, адже виробникам доведеться заощаджувати на всьому», — зазначає Андрій Бут, директор департаменту зовнішньоекономічної діяльності групи «Агротрейд».

Олександр Буюклі, виконавчий директор Першого українського сільськогосподарського кооперативу (ПУСК) додає, що ця ситуація може спричинити хвилю банкрутств як серед виробників, так і серед торговельних компаній-агроекспортерів. Він підтверджує, що насамперед це стосується компаній, розташованих у найвіддаленіших від експортних маршрутів регіонах.



Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны