Інтрига зберігається: Дещиця про формування уряду в Польщі та вплив на підтримку України
Інтрига зберігається: Дещиця про формування уряду в Польщі та вплив на підтримку України

Інтрига зберігається: Дещиця про формування уряду в Польщі та вплив на підтримку України

Після парламентських виборів у Польщі зберігається інтрига, хто з партій-лідерів зможе сформувати уряд: керівна політсила Право і справедливість чи Громадянська коаліція Дональда Туска.

Про це розповів надзвичайний і повноважний посол України в Польщі в 2014 – 2022 роках Андрій Дещиця в ефірі телемарафону Єдині новини.

Він звернув увагу, що польська Центральна виборча комісія ще проводить підрахунок, і є розбіжності з даними екзит-полів. Але причиною може бути те, що в Польщі спершу рахують голоси від малих виборчих комісій.

Зараз дивляться

– Я думаю, що все ж таки результати екзит-полів будуть відображені і в офіційних результатах виборів, – зазначив дипломат.

За словами Дещиці, найбільшою несподіванкою цих виборів стала дуже висока явка – понад 72%. Це “найбільша явка, яка була в історії Польщі після 1989 року”.

– Ця висока явка дає підстави говорити, що виборці віддали перевагу опозиційним партіям. Тому підтримка опозиційних сил і є такою високою. Але інтрига щодо формування нового уряду залишається, – розповів Дещиця.

За оцінкою дипломата, зараз важко спрогнозувати, хто зможе сформувати уряд. Згідно з існуючими нормами і Конституцією Польщі, президент надає таке право партії, яка здобула найбільше голосів. Нею є Право і справедливість (ПіС), яка наразі керує країною.

Однак ПіС набирає недостатню кількість голосів для того, щоб одноосібно сформувати уряд. Для цього потрібно мати монобільшість у Сеймі – 231 мандат. А за даними екзит-полів партія набирає близько 200 мандатів

Можливим членом коаліції з ПіС може бути крайня права партія Конфедерація, яка виступає проти допомоги України. Однак ця політсила набирає не так багато голосів.

– Для багатьох, і перш за все для цієї партії, було несподіванкою те, що її підтримка впала десь із 10 – 12% до 6 – 7% за результатами екзит-полів. Вони матимуть приблизно 12 – 14 голосів депутатів у парламенті, і цього також є замало для того, щоб сформувати коаліцію з ПіС, – пояснив Андрій Дещиця.

Дипломат не виключає, що Право і справедливість може проводити переговори ще з кимось із політсил, які проходять до парламенту.

Можливим кандидатом для такої коаліції є Польська селянська партія, яка під час виборчої кампанії виступала в блоці з партією Польща 2050. Вони йшли як блок Третій Шлях.

– Навряд чи вони роз’єднаються, але це можливий кандидат до переговорів. Якщо ПіС не сформує більшість та уряд, тоді ініціатива з формування уряду переходить до Сейму. А реальною коаліцією, яка може бути сформована в Сеймі, є об’єднання трьох опозиційних партій: Громадянської коаліції, Третього шляху та Лівиці. Тоді вони візьмуть ініціативу в свої руки та мають шанси створити новий уряд, – додав Дещиця.

Дипломат закликав дочекатися офіційних результатів парламентських виборів у Польщі.

Оскільки зараз не зрозуміло, наскільки вдалими будуть переговори ПіС щодо формування коаліції, і чи вдасться опозиційним силам швидко об’єднатися. Хоча шанси опозиції Дещиця оцінив як “достатньо серйозні”.

Чи зміниться щось для України

Андрій Дещиця наголосив, що Києву потрібно буде співпрацювати з будь-яким урядом у Польщі.

Він прогнозує, що рівень емоцій, який спостерігався у висловлюваннях під час виборчої кампанії, “трошки спаде, і буде легше домовлятися”.

На думку дипломата, якщо Право і справедливість сформує уряд, то буде зацікавлена у відновленні добрих відносин з Україною, у врегулюванні проблемних питань.

– Перш за все це питання експорту українського збіжжя. Це буде нелегко, оскільки є різні підходи до цього питання. І знову ж таки це буде залежати від того, чи ПіС матиме в своїй коаліції Конфедерацію, яка дуже критично налаштована щодо питання підтримки України. І селянську партію, яка також буде більше зацікавлена у відстоюванні інтересів польських фермерів. Але ці питання можна буде вирішувати, хоча буде важко, – вважає дипломат.

Якщо ж буде створений уряд опозиційних сил, то, за словами Дещиці, “з ним буде легше налагоджувати контакти”. Польська опозиція заявляла про готовність далі підтримувати Україну і розвивати добрі відносини.

Крім того, опозиційний уряд “не матиме того багажу попереднього уряду, нашарування проблемних питань”. А по-третє, уряд, сформований партією Туска, буде проєвропейським.

– Тому їхня політика буде в руслі політики Євросоюзу. Більш того, я думаю, що це буде наш серйозний лобіст у підтримці інтеграційних прагнень щодо членства в ЄС і НАТО, – зазначив Дещиця.

Прокоментував дипломат і майже вдвічі нижчі результати партії Конфедерація на виборах, порівняно з прогнозованими. За його словами, це означає, “що все-таки поляки не готові до підтримки таких радикальних програм і партій”. Вони більше виступають за стабільність, демократію і проєвропейський курс.

Згідно з останніми даними Центрвиборчкому Польщі, Право і справедливість поки набирає 37,83%, а Громадянська коаліція – 28,27%. Підраховано вже понад 57,5% усіх голосів виборців.

Теги по теме
Польща правительство оппозиция
Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны