13 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Справи Майдану: повідомлено про підозри керівникам СБУ часів Януковича і 20 працівникам ФСБ
Справи Майдану: повідомлено про підозри керівникам СБУ часів Януковича і 20 працівникам ФСБ

Справи Майдану: повідомлено про підозри керівникам СБУ часів Януковича і 20 працівникам ФСБ

Справи Майдану: повідомлено про підозри керівникам СБУ часів Януковича і 20 працівникам ФСБ

За даними слідства, зловмисники співпрацювали для поширення провокативних матеріалів.

Державне бюро розслідувань у взаємодії зі Службою безпеки України повідомили про підозру в державній зраді та порушенні рівноправності громадян через їхні расову, національну, регіональну належність під час Революції Гідності керівництву СБУ часів президента-втікача Віктора Януковича, повідомили ДБР та Офіс генерального прокурора в Telegram.

Зокрема, підозри в держзраді тепер мають:

  • колишній голова Служби безпеки України;
  • колишній перший заступник екскерівника Служби безпеки України – начальник Антитерористичного центру та начальник Департаменту захисту національної державності часів Майдану.

“Встановлено, що експосадовці СБУ, за вказівкою російських кураторів, розпалювали національну, релігійну ворожнечу та ненависть серед громадян через їх ідеологічні переконання”, – йдеться в повідомленні.

Крім того, про підозри оголосили 20 співробітникам Федеральної служби безпеки Росії за сприяння проведенню підривної діяльності проти нашої держави. Серед них названо:

  • генерала ворожої армії Віктор Золотов – колишнього главу Служби безпеки президента РФ, заступника
  • головнокомандувача внутрішніх військ (тепер директор Федеральної служби військ національної гвардії – Росгвардії);
  • генерал-полковника Алєксєя Сєдова – начальника Служби захисту конституційного ладу та боротьби з тероризмом (другої служби ФСБ); 
  • генерал-лейтенанта Алєксєя Жала – заступника керівника Служби захисту конституційного ладу та боротьби з тероризмом ФСБ, главу управління захисту конституційного устрою;
  • генерал-майора Сєргєя Єгорова – першого заступника глави управління захисту конституційного устрою другої служби Федеральної служби безпеки Росії,
  • генерал-майора Владіміра Павліка – першого заступника керівника Департаменту оперативної інформації Служби оперативної інформації та міжнародних зв’язків ФСБ;
  • генерал-майора Андрєя Яценка – колишнього співробітника Служби захисту конституційного ладу та боротьби з тероризмом (зараз заступник начальника управління ФСБ в Москві).

У Державному бюро розслідувань розповіли, що з 13 до 15 грудня 2013 року в Україні перебували 20 співробітників російської спецслужби за спільним рішенням керівництв СБУ та ФСБ. Ворожі ФСБшники допомагали працівникам СБУ підготувати відеоматеріали та публікації для створення негативного образу учасників «Євромайдану» і представників опозиції.

За даними ДБР, тоді було створено 257 відеоматеріалів провокативного змісту і зареєстровано спеціальний YouTube-канал для їх поширення. Щодо публікації роликів СБУ прозвітувала перед ФСБ, надіславши посилання на опубліковані відеозаписи.

“Вже після залишення делегацією ФСБ РФ України тодішнє керівництво СБУ «заднім числом» підписало документи нібито про їх запрошення як представників спецслужб у межах Комісії з інформаційної безпеки при Раді керівників органів безпеки і спецслужб СНД. Таким чином, слідством встановлено й доведено вплив спецслужб РФ на колишнє керівництво СБУ з метою проведення підривної діяльності проти України”, – додали в повідомленні.

Напередодны ДБР завершило розслідування щодо шести колишніх міліціонерів роти спеціального призначення «Беркут», підпорядкованої головному управлінню МВС України в Києві, які були безпосередніми виконавцями масових розстрілів активістів Майдану.

Источник материала
Поделиться сюжетом