13 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Пряму загрозу з боку флоту ми мінімізували, проте Росія може створити нам проблеми, – Бєлєсков
Пряму загрозу з боку флоту ми мінімізували, проте Росія може створити нам проблеми, – Бєлєсков

Пряму загрозу з боку флоту ми мінімізували, проте Росія може створити нам проблеми, – Бєлєсков

Хоча українські атаки змусили росіян ховати свої кораблі аж у Новоросійську, повністю ліквідувати загрозу з Чорного моря поки не вдалося. Про це розповів старший аналітик фонду "Повернись живим" та аналітик Національного інституту стратегічних досліджень Микола Бєлєсков в ексклюзивному інтерв'ю 24 Каналу.

Росія втратила контроль, а Україна його не перехопила

За словами Бєлєскова, Україна змогла покласти кінець гегемонії Росії над акваторією Чорного моря завдяки низці успіхів. Це й отримання від союзників протикорабельних комплексів Harpoon, повернення острова Зміїний та"вишок Бойка", розробка і застосування "Морських малюків". Втім, зазначив аналітик, наша держава й сама не отримала можливості, аби перехопити ініціативу у Чорному морі.

Пряму загрозу з боку флоту ми мінімізували, росіяни вимушені триматися у районі Севастополя та не виходити з бухти, але бажано витісняти їх надводні кораблі до Новоросійська. У Wall Street Journal нещодавно писали, що рашисти таки вивели частину флоту туди, але чи є це тимчасовою мірою, невідомо,
– наголосив Бєлєсков.

Росія ще створить проблеми

Хоча країна-агресорка вийшла із зернової угоди, Україні таки вдалося налагодити потроху експорт свого зернабез згоди Москви. Однак слід розуміти, що окупанти й надалі створюватимуть труднощі, завдаючи ударів по інфраструктурі, яка потрібна для перевалки зерна. Наша держава вже втратила 280 тисяч тонн зерна, пошкоджень зазнали й елеватори, які використовують для зберігання та вивантаження зерна. Щоб уникнути подальших уражень зернової інфраструктури, потрібно збільшувати спроможності нашої ППО, вважає Бєлєсков.

Атака морськими дронами і втеча російських кораблів з Чорного моря

  • На початку жовтня у мережі з'явилися кадри – докази того, що країна-агресорка почала переміщати свої судна з Криму до Новоросійська. У ВМС натомість пообіцяли, що їх дістануть й там.
  • Лише за літні та осінні місяці 2023 року українські сили пошкодили і вивели з ладу кілька російських суден. Останніми "жертвами" надводних дронів СБУ стали російський ракетний корабель "Самум", буксир "Ніколай Муру" та патрульний корабель "Павел Державін". Нещодавно неприємність сталася з російським протимінним катером "Владімір Козицький".
  • У серпні на дрони натрапили десантний корабель "Оленогорський горняк" та танкер Sig.
Теги по теме
Черное море
Источник материала
Поделиться сюжетом