Рука скелета в космосі: телескоп NASA зафіксував привид вибуху зірки
Рука скелета в космосі: телескоп NASA зафіксував привид вибуху зірки

Рука скелета в космосі: телескоп NASA зафіксував привид вибуху зірки

Вчені майже три тижні спостерігали за космічним об'єктом

В космосі чимало всього химерного та трохи лякаючого. Серед таких речей — примарний вид зіркового вибуху у вигляді руки скелета. Його зафіксував найновіший рентгенівський космічний телескоп NASA. Вперше наслідки вибуху зірки побачили в 2001 році завдяки обсерваторії Чандра. Наразі ж вдалося отримати чіткіше зображення.

"Примарна рука" або офіційно MSH 15-52, знаходиться на відстані 16 000 світлових років від Землі. Вона утворилась в результаті вибуху над нової зірки і по суті є пульсаром. Пульсар — це обертова нейтронна зірка, яка має сильне магнітне поле та створює потужні струмені заряджених частинок й інтенсивний вітер, що утворюють туманність пульсарного вітру — ту саму руку.

Нове зображення "Примарної руки"
Перше зображення не було настільки детальним і не давало вченим потрібної інформації

У цій космічній долоні пульсар розташований в її основі і він відправляє в космос часточки, які схожі на людську руку. Новий знімок вдалося отримати завдяки космічному телескопу IXPE. Загалом вчені спостерігали за пульсаром та "долонею" 17 днів і отримали перші карти магнітного поля в "руці". Вченим вдалося зробити висновок що пульсари можуть діяти як прискорювачі частинок, а також зрозуміти як наденергетична матерія та частинки антиматерії живуть навколо пульсара.

Рух магнітного поля всередині від пульсару
Теги по теме
Космос NASA
Источник материала
Поделиться сюжетом