Чи чекати посилення мобілізації в Україні і чим небезпечним може бути призов "всіх без винятку": роз'яснення
Чи чекати посилення мобілізації в Україні і чим небезпечним може бути призов "всіх без винятку": роз'яснення

Чи чекати посилення мобілізації в Україні і чим небезпечним може бути призов "всіх без винятку": роз'яснення

З початком повномасштабного вторгнення в Україні було оголошено загальну мобілізацію та воєнний стан. Відтоді депутати Верховної Ради більшістю голосів уже кілька разів продовжували їх за поданням президента Володимира Зеленського, днями мають продовжитизнов – з 15 листопада ще на 90 днів.

Загальна мобілізація потрібна для оперативного поповнення підрозділів українського війська та перебудування життя в державі на військовий лад під час воєнного стану. Чи буде посилено мобілізацію в листопаді та чим небезпечний призов "усіх без винятку", розповідає OBOZ.UA.

Чи посилять мобілізацію в Україні в листопаді

Останнім часов у мережі ширяться чутки, що в Україні нібито почнуть мобілізувати чоловіків 18-24 років та військовозобов’язаних жінок. У ЦПД наголошують, що їх поширює ворог і вони не відповідають дійсності.

Єдине, що змінилось у мобілізації восени, – це те, що на військовий облік тепер мають ставати жінки з медичними або фармацевтичними спеціальностями. Всі інші умови залишаються без змін.

Водночас народний депутат Сергій Рахманін не виключив, що нове посилення мобілізації може відбутися. За його словами, на це впливають два фактори: коли готується наступальна операція та коли необхідне відбиття наступу.

"Зараз, наскільки я розумію, додаткова потреба в ресурсах знадобиться і через втрати особового складу (через загиблих, поранених під час бойових дій) і, можливо, через необхідність формувати нові з'єднання, нові бригади", – каже нардеп.

Крім того, головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний в колонці The Economist оголосив про необхідність розширення категорій громадян, які підлягатимуть призову на навчання чи мобілізації.

Головнокомандувач ЗСУ не назвав конкретних способів, однак відомо, що з червня 2023 року в президента на підписі лежить законопроєкт, що передбачає зміну призовного віку для строковиків від з 18 до 27 до з 18 до 25 років. Він міг би дозволити мобілізувати чоловіків віком від 25 до 27 років.

Чим небезпечний призов "усіх без винятку"

Мобілізація усіх чоловіків "без винятку" може бути небезпечною через те, що в українськму суспільстві є певна кількість латентних сепаратистів, каже оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко.

"Нам потрібні вмотивовані, патріотично налаштовані люди. Люди з вулиці можуть виявитися, наприклад, агентами ворожих спецслужб, які будуть направлені на полігон", – пояснив він.

На його думку, хоча в РФ більший мобілізаційний ресурс, досягти переваги на фронті можливо завдяки посиленню декількох інших напрямків.

Зі свого боку військовий психолог та офіцер ЗСУ Андрій Козінчук зазначає, що чергова хвиля мобілізації зараз украй необхідна.

"Потреба у свіжих силах на фронті є величезною – ми вже закінчуємося. Люди на війні, на жаль, гинуть, а є ще й поранені. Особисто я зараз із травмою перебуваю не у війську, а у шпиталі, і хтось замість мене виконує мою роботу. Люди поступово йдуть, шпиталі переповнені. У мене особисто в підрозділі звільняються дядьки, яким по 60 років", – розповів він.

Офіцер наголосив, що Силам оборони потрібні свіжі сили на фронті.

"Ті, хто залишилися – вони стомлені, виснажені, з контузіями. Тобто є величезна потреба, аби освіжити наших людей на передовій", – сказав Андрій Козінчук.

Раніше OBOZ.UA розповідав, чи може військовий виїхати за кордон під час відпустки. Раніше в Раді ухвалили законопроєкт, який збільшив тривалість відпустки для захисників на 20 днів.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі Obozrevatel та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом