Німеччина зробить Бундесвер основою стримування і оборони Європи: чи послабить це Україну
Німеччина зробить Бундесвер основою стримування і оборони Європи: чи послабить це Україну

Німеччина зробить Бундесвер основою стримування і оборони Європи: чи послабить це Україну

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що Берлін прагне зробити свої збройні сили “основою стримування і колективної оборони в Європі”.

Про це він заявив у редакційній статті для газети Tagesspiegel.

За його словами, агресивна війна Росії проти України означає, що континент зіткнувся з новою військовою загрозою, яка докорінно змінила роль Німеччини та її збройних сил.

Зараз дивляться

Подібно до того, як Німеччина отримала вигоду від розгортання військ союзників під час холодної війни, зараз партнери Німеччини очікують, що Берлін виконає свої зобов’язання і візьме на себе лідерство в Європі, додав Пісторіус.

– Нам потрібна зміна менталітету не лише в Бундесвері, а й у політиці та суспільстві, – заявив Борис Пісторіус.

Оголосивши про фундаментальні зміни в усіх сферах німецької армії – Бундесвері – для того, щоб зробити її “готовою до війни”, він сказав, що майбутня структура німецьких збройних сил буде визначатися тим, що необхідно для оборони країни і її союзників.

Пісторіус додав, що Німеччина розмістить у Литві на постійній основі близько 5 тис. військовослужбовців – вперше для Бундесверу – що стане доказом того, що його країна посилює свою нову роль.

Цього тижня Німеччина оприлюднить нові оборонні директиви, що відбудеться вперше з 2011 року.

Підтримка союзників Німеччини: чи послабить це допомогу для України

Як розповів у коментарі Фактам ICTV директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський, такі наміри Німеччини не послаблять військову підтримку України.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

– По-перше, ці плани, які озвучує Пісторіус, вони стосуються, скажімо так, періоду 2025-2030 років. ЄС взагалі, та Німеччина зокрема, в своїх планах не поспішають із пришвидшенням посилення своєї обороноздатності. Усі плани, якщо ви на них поглянете, то вони усі розтягнуті у часі, є окремі і після 2030 року. Зараз і у Німеччини, і у інших членів НАТО і ЄС стоїть задача підтримки України, тому я не думаю, що вони від цього відмовляться, – каже він.

За словами Сунгуровського, навіть зараз розміщуються контракти на нові оборонні замовлення.

Експерт додає, що потужності для оборонної промисловості в Німеччині можуть бути знайдені додаткові, що залежить від намірів німецького уряду, яки віддає відповідні контракти підприємствам, як, наприклад, Rheinmetall. Тому питання обмеженої військової підтримки, з врахуванням намірів Німеччини посилення країн ЄС, які не перебувають у війні з Росією, наразі не стоїть.

– Що таке оборонна промисловість? Це не якась статична одиниця. Якщо у замовника є конкретна пропозиція стосовно купівлі зброї, то він надає контракт. Згідно з цим контрактом він надає і кошти. Під ці кошти кожен оборонне підприємство розширює чи зменшує свої масштаби, або навпаки – реорганізується. Все перебуває у розвитку, – пояснює він.

Разом з тим, в цьому контексті поставки Україні далекобійних ракет Taurus навряд чи зрушать з місця, оскільки це є політичним питанням для уряду Олафа Шольца.

Напередодні міністр оборони Пісторіус також зробив заяву, в який поставив під сумнів ефективність ракет Taurus в тому, щоб змінити ситуацію на фронті в Україні.

Теги по теме
Германия Европа
Источник материала
Поделиться сюжетом