2 июня, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Важливий елемент війни на морі: що відомо про українські морські дрони та де їх застосовували
Важливий елемент війни на морі: що відомо про українські морські дрони та де їх застосовували

Важливий елемент війни на морі: що відомо про українські морські дрони та де їх застосовували

Рівно рік тому Україна започаткувала історію першого в світі флоту морських дронів. Невеликі надводні апарати змінили ситуацію в Чорному морі, ставши реальною загрозою для російського флоту.

Що відомо про українські морські дрони та операції за їх участю – далі в матеріалі.

Флот морських дронів: з чого все почалося

Історія створення першого в світі флоту морських дронів бере свій початок з 11 листопада 2022 року. Саме тоді був оголошений збір коштів на формування флоту через фандрейзингову платформу United24.

Зараз дивляться

Зазначалося, що головним завданням безекіпажних ударних катерів є “захист акваторії українських морів і мирних міст від крилатих ракет, які російські війська запускають із кораблів”. Серед інших завдань – розблокування зернового коридору для цивільних торгових суден і виконання секретних місій.

Фото: Михайло Федоров / Telegram

Для початку ставилася мета зібрати кошти на 100 морських дронів української розробки. Вартість одного апарата становить 10 млн грн.

Лише вдалося зібрати понад 120 млн грн. А за три дні люди з усього світу задонатили понад 200 млн грн.

Станом на початок березня 2023 року до ініціативи долучилися понад 50 компаній. А сума добровільних внесків перетнула позначку в 500 млн грн.

Перший морський дрон, на який зібрали кошти, отримав – на честь деокупованого Збройними силами України міста. Дата звільнення – 11 листопада – збіглася з днем запуску збору коштів на флот.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Для ще трьох перших дронів Севастополь, Маріуполь та Бахмут.

Народ Литви разом із журналістом Андрюсом Тапінасом зібрали кошти , обравши для них красномовні назви: Peace Да, Peace Дец і Peace Дюк.

Що відомо про характеристики морських дронів

Загальні тактико-технічні характеристики морських дронів оприлюднено на сайті :

  • довжина апарата становить 5,5 м;
  • повна вага може сягати 1000 кг;
  • операційний радіус дії – до 400 км, а дальність ходу – до 800 км;
  • автономність – до 60 годин;
  • бойове навантаження – до 200 кг;
  • максимальна швидкість – 80 км/год.

Дрони оснащені: системою автопілотування; відеопідсистемами (зокрема нічного бачення); спеціальним зв’язком, захищеним від впливу ворожих засобів радіоелектронної боротьби (РЕБ); резервними модулями зв’язку та бойовою частиною.

Фото: United24

До комплекту також входить наземна автономна станція управління, системи транспортування та зберігання дронів.

На United24 є коротке відео, на якому продемонстровано деякі деталі та зовнішній вигляд безпілотних надводних апаратів.

Зазначається, що це “унікальна українська розробка” багатопрофільного призначення. Морські дрони здатні брати участь у:

  • дальній розвідці;
  • спостереженні за береговою активністю;
  • супроводі та підтримці традиційного флоту;
  • конвоюванні торгових суден;
  • коригуванні ракетних уражень та артилерії.

Крім того, вони можуть захищати українські пункти базування та протидіяти десантним операціям ворога.

– Морські дрони – унікальний продукт, створений українцями під час повномасштабного вторгнення для боротьби з Чорноморським флотом РФ, – наголосив віцепрем’єр – міністр цифрової трансформації .

Що відомо про модифікації морських дронів

Морські дрони – це засекречена українська розробка. Тому із зрозумілих причин офіційні дані про кількість виготовлених апаратів та їх різновиди не озвучувалися.

У Міністерстві цифрової трансформації нещодавно зазначали, що “сьогодні вже є декілька модифікацій та моделей такого озброєння”, не навівши інших деталей.

Та все ж деяку інформацію можна знайти у відкритих джерелах.

• Magura V5

Наприкінці липня цього року українське державне підприємство Спецтехноекпорт представило новітню розробку – морський автономний дрон Magura V5 на міжнародній виставці озброєння в Туреччині. Про це, зокрема, писала .

Назва дрону має подвійне значення. По-перше це абревіатура: Maritime Autonomous Guard Unmanned Robotic Apparatus –морський автономний охоронний безпілотний роботизований апарат. А по-друге, Магура в слов’янській міфології – крилата та войовнича дочка громовержця Перуна, яка підбадьорює воїнів на полі бою.

Журналісти з посиланням на Спецтехноекпорт повідомляли, що Magura V5 має такі тактико-технічні характеристики:

  • довжина – 5,5 м, ширина – 1,5 м, висота над ватерлінією – 0,5 м;
  • крейсерська швидкість – 22 морських вузли (40,7 км/год), а максимальна – 42 вузлів (майже 78 км/год);
  • дальність роботи – 450 морських миль (близько 833 км);
  • навантаження – 320 кг (тобто дрон може нести близько 300 кг вибухівки);
  • керування за допомогою супутникового зв’язку або радіомережі;
  • відеокамера на носі дрона, яка передає зображення в режимі онлайн.

У матеріалі BBC йдеться, що цей безекіпажний катер може виконувати цілу низку завдань: спостереження, розвідка, патрулювання, пошуково-рятувальна операція, мінна боротьба, охорона флоту і виконання бойових завдань.

Обслуговувати дрон можуть лише декілька осіб, включно із оператором. Не виключено, що Magura V5 може працювати роєм, тобто в складі кількох безпілотників.

За кілька днів після виставки в Туреччині американський оприлюднив ексклюзивний сюжет про новітній український морський дрон.

У відео показали апарат, зовні схожий на Magura V5. Зазначалося, що дрони здатні перевозити до 300 кг вибухівки на відстань до 800 км.

А у вересні компанія Спецтехноекспорт з виставки в Лондоні, на яких можна помітити виставковий зразок Magura V5.

Фото: Spetstechnoexport
Фото: Spetstechnoexport

– Наприкінці 2022 року було презентовано дрон, який міг плавати на відстань 400 км і нести на борту 200 кг вибухівки. Magura – це новий етап. Збільшено у два рази відстань плавання до 800 км. Збільшено бойову частину до 350 кг, – зазначав військово-політичний оглядач групи Інформаційний спротив .

• Морський малюк

Достеменно відомо і про ще один вид надводних дронів – Морський малюк (SeaBaby). Вони є технічною розробкою Служби безпеки України.

Фото: СБУ

Спецслужба показала, як виглядають ці безпілотники, 16 серпня.

– Виготовлення наших дронів здійснюється на одному з підземних виробництв на території України. Сьогодні в процесі розробки і реалізації в нас дуже багато різних цікавих операцій, зокрема в акваторії Чорного моря, – наголосив глава СБУ Василь Малюк .

За його словами, до цієї розробки не мають стосунку жодні приватні компанії. Над виготовленням SeaBaby працює колектив СБУ, якому допомагають цивільні інженери та айтішники.

• Кілька поколінь дронів

Незалежний військовий OSINT-аналітик, фахівець із морських військових питань Ейч-Ай Саттон (H I Sutton) виділив кілька поколінь українських морських дронів.

– Деякі з них можуть мати стосунок до ВМС України або можуть бути розроблені спецслужбами. Інші можуть бути приватними ініціативами, що спираються на комерційне чи краудфандингове фінансування, – вважає експерт.

До першого покоління морських дронів аналітик відніс апарати, які “є чимось середнім між гідроциклом та каное”. Вони, вірогідно, здійснили атаку на російські кораблі біля Севастополя 29 жовтня 2022 року. Саме на ці дрони, ймовірно, оголошували збір коштів на United24 рік тому.

До другого покоління, на думку Саттона, належать дрони Magura V5.

Ще одне покоління – Морський малюк (SeaBaby), який “здається більшим, ніж Magura, але таким же компактним”.

За словами аналітика, біля Севастополя “також були помічені більш прості морські дрони”, однак незрозуміло, несли вони бойове навантаження чи використовувалися як приманки.

• Підводні морські дрони

Відомо, що Україна працює і над підводними морськими дронами. Зокрема, був презентований проєкт дрона Марічка, . Розробники стверджували, що цей апарат здатен знищувати десантні кораблі, катери, субмарини, ракетоносії, берегові укріплення та опори мостів на відстані понад 1 тис. км.

Марічка може тривалий час перебувати в режимі очікування і запускатись за таймером або сигналом для виконання завдання.

Ще один підводний дрон, про який повідомлялося, (Toloka TLK-150). Це доволі невеликий апарат завдовжки 2,5 м.

TLK-150 має високу щоглу з камерами та засобами зв’язку. Не виключено, що камера може застосовуватися як перископ для збору розвідданих поблизу ворожого берега.

За даними ЗМІ, Україна має проєкти і двох більших моделей дронів – TLK-400 та TLK-1000.

Операції з морськими дронами

Українські морські дрони уже продемонстрували, що здатні дістати кораблі РФ практично в будь-якій точці Чорного моря.

– Ми бачимо, як технологічна розробка вартістю $250 тис. дозволяє оборонятися від кораблів, які коштують $50 млн чи навіть $1 млрд. Разом українці створюють технологічну історію, – зазначав з цього приводу віцепрем’єр .

Окупанти ще у вересні стверджували, що виявили біля берегів Севастополя “невпізнаний безпілотний надводний апарат”.

Проте перша підтверджена атака на російські судна сталася 29 жовтня 2022 року кораблі Чорноморського флоту РФ у районі бухти тимчасово окупованого Севастополя.

У РФ тоді лише тральщика Иван Голубец. Однак та OSINT-аналітики повідомляли про ураження , зокрема фрегата Адмирал Макаров. Він є носієм крилатих ракет Калібр, якими РФ обстрілює України. Після затоплення крейсера Москва цей фрегат вважався флагманом російського Чорноморського флоту.

Згодом Україна підтвердила причетність до цієї атаки та ураження трьох російських кораблів.

– 29 жовтня 2022-го сталася перша морська атака в історії, здійснена виключно безпілотними засобами. Морські дрони атакували російський флот у Севастополі. Вони вразили три кораблі РФ, зокрема флагман . Росія втратила беззаперечну перевагу на воді, – наголошується Офісу президента України.

Після цієї операції Росія оголошувала .

24 травня 2023 року російський розвідувальний корабель Иван Хурс. Під удари судно потрапило в акваторії Чорного моря після проходження протоки Босфор.

Ще однією знаковою операцією стало друге ураження незаконно збудованого Керченського (Кримського) мосту, який з’єднує тимчасово окупований Крим із територією РФ. 17 липня 2023 року. Тоді повністю обвалився один проліт, і ще один був пошкоджений.

Про те, що до цього причетні українські дрони, спочатку повідомляли ЗМІ з посиланням на джерела в Службі безпеки.

Згодом це . За його словами, Керченський міст успішно атакували надводні дрони Морський малюк (SeaBaby), обладнані бойовою частиною у 850 кг вибухівки. Вони вдарили по опорі мосту в ніч на 17 липня.

Операцію провели спільно СБУ та Військово-морські сили ЗСУ.

Спецслужба також передала CNN застосування безпілотників для липневої атаки на міст. На відео видно екран пілота за кілька хвилин до того, як дрон доставив вибухівку до однієї з бетонних опор.

Крім того, джерела в службі надали CNN записи з камер відеоспостереження, на яких видно момент удару одного безпілотника по дорожній ділянці мосту, а потім ще один удар по залізничній ділянці з протилежного напрямку.

4 серпня СБУ провела спецоперацію в бухті Новоросійська (Краснодарський край РФ). Було пошкоджено великий десантний корабель .

У цьому випадку був застосований дрон SeaBaby з 450 кг вибухівки. Корабель дістав серйозну пробоїну, що унеможливило виконання ним бойових завдань.

Морський малюк попрацював і в ніч на 5 серпня, підбивши російський нафтовий у районі . Дрон був оснащений 450 кг бойової частини. Танкер транспортував паливо для російських військ.

18 серпня окупанти на два судна Чорноморського флоту РФ: сторожовий корабель Пытливый і патрульний Василий Быков.

А в ніч проти 14 вересня українські військові вразили в Чорному морі російські Василий Быков та Сергей Котов. Цей факт . Судно Сергей Котов отримало пошкодження ґвинта та пробоїну.

Цього ж дня експериментальний дрон СБУ російський ракетний поблизу Севастопольської бухти. Судно зазнало значних пошкоджень, втратило хід і накренилося на правий борт. Тож окупантам довелося його .

11 жовтня дістав пошкодження великий патрульний корабель . Це сталося поблизу окупованого Севастополя.

А 13 жовтня для Чорноморського флоту РФ. Того дня неподалік Севастополя був вдруге уражений корабель Павел Державин, а також буксир Профессор Николай Муру, який прямував йому на допомогу.

Крім того, на рейді в Севастополі 13 жовтня вибухнув проєкту 21631 . ЗМІ з посиланням на джерела в СБУ стверджували, що ці атаки здійснили дрони Морський малюк з експериментальним озброєнням.

Остання з відомих успішних операцій відбулася в ніч на 10 листопада в районі бухти біля селища Чорноморське в окупованому Криму. Її реалізувало Головне управління розвідки.

Внаслідок атаки надводних ударних дронів були знищені : один – проєкту 1176 Акула, інший – проєкту 11770 Серна.

В момент атаки на суднах перебував екіпаж та завантажена броньована техніка, зокрема БТР-82. Обидва судна .

РФ використовувала малі десантні катери класу Серна під час окупації острова Зміїний – для перекидання військової техніки та десанту. Таке судно може вміщати до 45 тонн вантажу та 92 особи. Росіяни також розміщували на борту таких катерів зенітно-ракетні комплекси Тор для прикриття свого угруповання на Зміїному та в Чорному морі.

Створення бригади морських дронів

У складі Військово-морських сил ЗСУ сформували окрему бригаду морських дронів. Про це стало відомо з нагоди Дня Незалежності України 24 серпня 2023 року.

Тоді на Софійській площі в центрі Києва президент Володимир Зеленський вручав державні нагороди, відзнаки військовим частинам і бойові прапори зі стрічками з почесними найменуваннями.

Бойовий прапор отримала і 385 окрема бригада морських безпілотних комплексів спеціального призначення ВМС ЗСУ.

Про цю бригаду відомо небагато. На речник ВМС Дмитро Плетенчук розповів, що вона використовує різні типи дронів: підводні та надводні, для розвідки, розмінування та вогневого ураження ворога.

За словами Плетенчука, росіяни намагаються уникати зустрічі із морськими дронами.

– Вони намагаються ховатися за тимчасово окупованим Кримом… Російські кораблі здебільшого знаходяться або в себе в бухтах, де вони захищені боновими загородженнями та різними системами охорони. Або тримаються ближче до Новоросійська – це друга військово-морська база у Чорному морі ЧФ РФ. Основна – це Севастополь, – пояснював він.

Вплив на ситуацію в Чорному морі

Безекіпажні катери змінили баланс сил у Чорному морі. Після серії ударів і спецоперацій України окупанти були змушені із бухти Севастополя у Новоросійськ.

В українській розвідці пояснювали, що морські дроні – досить ефективний спосіб боротьби із флотом РФ, оскільки ціна такого безпілотника неспівставна з вартістю бойового корабля.

За словами керівника ГУР , ці БпЛА є зброєю, яка допомагає паралізувати діяльність російського флоту, попри те, що окупанти знищують 60-70% дронів.

Як зазначив у коментарі Фактам ICTV військовий експерт, керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко, надводні дрони відіграють дуже важливу роль у нинішній війні в Чорному морі.

– Україна має значні успіхи у війні на морі. Свідченням цього є те, що завдаються удари по російських кораблях, ракетних катерах, десантних суднах, – пояснив Мусієнко.

Військовий експерт додав, що ворог зараз остерігається активної діяльності, виходів у море, особливо в північно-західну акваторію, оскільки боїться наших морських дронів.

– Це один із тих видів озброєння, який якраз допоможе нам знищити Чорноморський флот, або зменшити його можливості. Надводні дрони і ракети – це те, що працює, – наголосив Мусієнко.

Теги по теме
СБУ Крым Офис Президента Черное море
Источник материала
Поделиться сюжетом