ВР ухвалила закон: тепер початок декретної відпустки вагітні можуть визначати самі
ВР ухвалила закон: тепер початок декретної відпустки вагітні можуть визначати самі

ВР ухвалила закон: тепер початок декретної відпустки вагітні можуть визначати самі

Нещодавно Верховною Радою було ухвалено закон, згідно з яким вагітна жінка має право почати декретну відпустку пізніше. Для цього достатньо подати заяву лікарю, який веде вагітність.

– Наразі закон реалізовуватиметься на практиці відповідно до виданого наказу МОЗ, що пройшов державну реєстрацію та набрав чинності, – йдеться в повідомленні пресслужби Кабміну.

Як було раніше

Якщо жінка спостерігалася під час вагітності, лікар із початком 30 тижня формував пацієнтці медичний висновок про тимчасову непрацездатність (МЗВН), і з цієї дати мала розпочатися декретна відпустка.

Зараз дивляться

На підставі цього медичного висновку формувався електронний лікарняний, який автоматично потрапляв до роботодавця.

Якщо ж жінка бажала продовжити працювати, то кількість днів відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами зменшувалася пропорційно кількості робочих днів. При цьому зменшувався і розмір допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами, оскільки він обумовлений фактичною тривалістю відпустки.

Як буде зараз

Жінка за власним бажанням зможе після 30 тижня вагітності визначити дату початку відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Якщо вона хоче почати відпустку з 30 тижня вагітності, їй нічого додатково робити не потрібно – за замовчуванням медичний висновок тимчасової непрацездатності буде сформовано з 30 тижня вагітності.

Але якщо жінка хоче продовжувати працювати, то під час першого візиту до медустанови після початку 30 тижня вагітності вона подає заяву лікареві та зазначає дату, з якої має бути сформовано МЗВН.

Якщо пологи відбудуться до зазначеної в заяві дати, МЗВН буде сформовано з дати пологів. Такий процес не впливатиме на загальну тривалість МЗВН та декретної відпустки відповідно. Що, у свою чергу, не призводитиме до зменшення розміру допомоги по вагітності та пологах.

Перенести частину допологової відпустки

У Кабміні нагадали, що стандартний термін МЗВН становить 126 календарних днів, але для жінок, у яких народилося кілька дітей або були ускладнені чи передчасні пологи, цей термін подовжується ще на 14 днів.

Жінка може продовжити працювати, а початок допологової відпустки перенести на більш зручний для неї післяпологовий період. Саме тоді й буде сформовано медичний висновок про тимчасову непрацездатність і, відповідно, нараховуватимуться соціальні виплати, зазначили в Кабміні.

Теги по теме
Закон беременность
Источник материала
Поделиться сюжетом