Колишньому помічнику Джонсона грузинська влада заборонила в'їзд до країни
Колишньому помічнику Джонсона грузинська влада заборонила в'їзд до країни

Колишньому помічнику Джонсона грузинська влада заборонила в'їзд до країни

Колишньому помічнику Джонсона грузинська влада заборонила в'їзд до країни

Правляча партія боїться його співпраці із опозицією.

Колишнього політичного радника екс-прем'єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона Бена Маллета затримали в аеропорту Тбілісі та змусили покинути Грузію, де він консультував провідну опозиційну партію країни, повідомляє POLITICO.

Голова Єдиного національного руху — головного опозиційного блоку Грузії — Леван Хабеішвілі під час розмови із журналістами підтвердив , що Маллет був допитаний після його прибуття в столицю. 

Хабеішвілі звинуватив уряд у подвійних стандартах і розпалюванні дипломатичного скандалую.

«Ви можете собі уявити, що британського громадянина не пустили, але вони постелили червону доріжку для [міністра закордонних справ Росії Сергія] Лаврова та російських генералів?», — запитав він.

Прикордонники допитали Маллета, який працює директором міжнародних кампаній американської стратегічної консалтингової компанії The Messina Group, після того, як він прибув рейсом з Парижа для переговорів з лідерами опозиції. Пізніше влада видала офіційну відмову у в'їзді на неоднозначних підставах, повідомило джерело, яке побажало залишитись анонімним

Інцидент стався лише через кілька днів після того, як Європейська комісія рекомендувала надати Грузії  статус кандидата в ЄС, незважаючи на триваючі занепокоєння щодо прав людини, верховенства права та зростаючої політичної поляризації. Правляча партія «Грузинська мрія» публічно підтримала конституційне зобов’язання колишньої радянської республіки приєднатися до ЄС і НАТО, однак відмовилася запроваджувати санкції проти Росії після початку війни Москви в Україні.

У розмові з POLITICO джерело повідомило, що спочатку у Маллета вилучили телефон і ноутбук, і не дали чіткої відповіді щодо причини відмови у в’їзді.

Проєвропейський Єдиний національний рух був заснований у 2001 році колишнім президентом Михайлом Саакашвілі. Зараз Саакашвілі відбуває тюремне ув'язнення у лікарні в Тбілісі, а його союзники висловлюють занепокоєння щодо його самопочуття.

Колишній президент Грузії та громадянин України Міхеїл Саакашвілі заявляв, що його життя або смерть матиме величезний вплив на те, чи має Грузія реальні шанси приєднатися до Європейського Союзу.

Незважаючи на занепокоєння щодо внутрішньої історії, на початку цього місяця Єврокомісія рекомендувала надатиГрузії статус кандидата в ЄС. Проте рішення було прийнято за умови того, що країна візьме на себе зобов’язання провести суттєві реформи з дев’яти пріоритетних питань, включаючи боротьбу з політичною поляризацією, узгодження своєї зовнішньої політики із Заходом і проведення процесу деолігархізації.

Источник материала
Поделиться сюжетом