2 июня, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
У BBC розповіли, чому Сербія не видала Україні ексгенерала СБУ Наумова
У BBC розповіли, чому Сербія не видала Україні ексгенерала СБУ Наумова

У BBC розповіли, чому Сербія не видала Україні ексгенерала СБУ Наумова

Ексгенерал СБУ Андрій Наумов, екстрадиції якого добивалась Україна, може вийти з-під варти у Сербії у грудні.

Про це повідомляє BBC Україна.

Зазначено, що судовий процес над Наумовим у місті Ніш на півдні Сербії тривав понад рік.

Зараз дивляться

У березні 2022 року українська влада його назвала зрадником, відкрила кілька кримінальних справ, позбавила звання бригадного генерала, а також оголосила в міжнародний розшук.

Згодом він опинився в Сербії, де його затримали з незадекларованою готівкою. Сербський суд відмовився видавати Андрія Наумова Україні та відправив на рік до в’язниці за відмивання грошей.

– Враховуючи, що експосадовець СБУ вже перебуває в слідчому ізоляторі понад рік – це покарання він практично відбув і скоро вийде на волю. За нашими даними, це може статися вже на початку грудня, – йдеться у повідомленні.

За даними видання, одним з аргументів у відмові в екстрадиції Наумова стало звернення президента України Володимира Зеленського, який назвав Наумова “зрадником”.

В розпал повномасштабної війни ім’я Наумова почали пов’язувати зі справою про державну зраду колишнього керівника Кримського УСБУ Олега Кулініча.

Кулініча затримали у липні 2022 року, йому оголосили підозру у створенні злочинної організації, державній зраді, дезертирстві, викраденні та незаконному поводженні зі зброєю. Його справу вже розглядає суд.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

За версією слідства, Кулініч за завданням російських спецслужб лобіював на початку 2020 року призначення на високу посаду в СБУ Андрія Наумова. В ДБР тоді заявили, що у Наумова був позивний Охотник і він теж може бути пов’язаний з російськими спецслужбами.

– Тоді ж в публічному просторі Наумова почали називати “зрадником”, хоча, справи про державну зраду проти нього досі немає. До того ж, згідно з відповіддю ДБР на наш запит у липні 2023 року, Наумов взагалі не фігурує у справі Кулініча, а деякі представники слідства на умовах анонімності нам заявили, що версія про Наумова-Охотника була поспішна, – йдеться у повідомленні.

Однак щодо нього є інші провадження, які стосуються економічних злочинів.

Згідно з документами у справі про екстрадицію, Наумов під час судових засідань заявляв, що звинувачення проти нього в Україні є безпідставними та політично мотивованими. І він побоюється за своє життя у разі повернення.

Журналісти зазначають, що згідно з рішенням суду, Сербія відмовилася екстрадувати Наумова саме через розслідування українськими правоохоронцями його можливої держзради, що можна розцінювати, як “політичне переслідування”. Також там згадуються попередні замахи на чиновника та звернення Зеленського.

– Було враховано не лише те, що президент України у публічному зверненні до громадськості назвав підсудного зрадником, а й позбавив через це його звання бригадного генерала без пояснення причини, – йдеться в судовому рішенні з акцентом на порушення презумпції невинуватості.

Така заява Зеленського щодо Наумова, на думку суду, була упереджена і спонукала суспільство вважати, що він зрадник ще до рішення суду. А це “загрожує його безпеці у разі екстрадиції”.

– Наші джерела у слідстві стверджують, що ДБР перевіряє Наумова вже понад рік і підозру у держзраді йому не оголошують, оскільки бракує доказів, – додали у BBC.

Фото: Схеми

Теги по теме
Украина
Источник материала
Поделиться сюжетом