Одна з вимог ЄС: Рада у першому читанні підтримала збільшення штату детективів НАБУ
Одна з вимог ЄС: Рада у першому читанні підтримала збільшення штату детективів НАБУ

Одна з вимог ЄС: Рада у першому читанні підтримала збільшення штату детективів НАБУ

Підтримали законопроєкт №10203-1 у першому читанні 323 депутати. Ним передбачено щорічне збільшення штатної чисельності детективів НАБУ.

Нардеп Ярослав Юрчишин уточнив, що народні обранці підтримали збільшення детективів НАБУ та вдосконалення системи декларування лише за основу, а не в цілому, як пропонував комітет.

За його словами, це створює певні часові рамки, адже тепер Рада повинна встигнути схвалити законопроєкт до 14 грудня. Саме тоді Рада Європи вирішуватиме давати, чи ні зелене світло членству України в ЄС.

Скільки усього є детективів НАБУ

Зауважимо, що наразі штатна чисельність співробітників НАБУ сягає 700 детективів. Законопроєкт передбачає поетапне проведення конкурсів на заміщення додаткових вакантних посад:

  • у 2024 році – на 100 посад;
  • у 2025 році – на 100 посад;
  • у 2026 році – на 100 посад.

Крім того, Рада у першому читанні ухвалила законопроєкти про можливість НАЗК перевіряти майна набуте до початку публічної служби.

Збільшення штату НАБУ – одна з вимог вступу до ЄС

Річ у тім, що у рішенні Єврокомісії щодо початку переговорів про вступ до ЄС вказано чотири вимоги. Саме вони є передумовою "зеленого світла" для України ще у березні 2024 року.

До того час Верховна Рада має:

  • збільшити штатну чисельність НАБУ;
  • виключити із закону про запобігання корупції положення, які обмежують повноваження НАЗК щодо перевірки "вже перевіреного" майна, придбаного декларантами до вступу на держслужбу;
  • ухвалити закон(и), щоби втілити рекомендації Венеційської комісії стосовно нацменшин, державної мови, медіа та освіти;
  • врегулювати лобіювання "за європейськими стандартами".
Теги по теме
Верховная Рада Коррупция НАБУ Еврокомиссия
Источник материала
loader
loader