Вчений пояснив, чи може штучний інтелект знищити людство
Вчений пояснив, чи може штучний інтелект знищити людство

Вчений пояснив, чи може штучний інтелект знищити людство

Можливо людство підписало собі смертний вирок. Стюарт Рассел з Каліфорнійського університету розповів про небезпеку штучного інтелекту. Чи захоплять машини світ і, чи повторить планета долю “Матриці”?

Про це повідомляє The Times.

Штучний інтелект (ШІ) – це справжній прорив в IT-технологіях. З його допомогою можна в десятки разів швидше робити складні дії: створювати мікрочипи, вирішувати завдання з різних наук. Однак чи добре це насправді?

Стюарт Рассел каже, що головна небезпека ШІ полягає в тому, що людина не може контролювати його повністю.

Вчений з США схвильований не на жарт. Своїми переживаннями він вже поділився. Стюарта хвилює той факт, що нейромережа ChatGPT в будь-який момент може інтегруватися в надрозумну машину. Новий об’єкт може виявитися небезпечним для людства, адже люди не зможуть його контролювати.

Наприклад, люди звернуться до ШІ, щоб допомогти розв’язати проблему глобального потепління. А нейромережа може “подумати”, що для цього треба винищити людей.

Стюарт Рассел висловив розчарування політиками, які не виступають за суворе регулювання штучного інтелекту, попри ті небезпеки, які ця технологія може представляти в майбутньому. Він приєднався до Ілона Маска та Стіва Возняка, щоб висловити свою думку у відкритому листі про те, щоб зупинити розвиток ШІ та спочатку навчитися контролювати його.

Стюарт Рассел є професором інформатики в Каліфорнійському університеті в Берклі та членом коледжу Вадхем, Оксфорд. Він брав участь у роботі ООН зі створення нової системи контролю за виконанням договору про заборону ядерних випробувань і є співавтором широко відомого університетського підручника зі штучного інтелекту.

Багато європейських політиків виступають за проведення екстреного глобального саміту у зв’язку зі зростанням розвитку ШІ, в той час, як Китай вже забороняє великі мовні моделі. Білий дім скликав екстрену нараду для всіх керівників технологічної галузі. Стюарт Рассел ставить риторичне запитання, “Якими будуть наслідки, якщо ми зіткнемося з інопланетною цивілізацією?”.

Источник материала
Поделиться сюжетом