Захисники України зможуть безкоштовно зберігати свої репродуктивні клітини у кріобанках: нардепи підтримали законопроект
Захисники України зможуть безкоштовно зберігати свої репродуктивні клітини у кріобанках: нардепи підтримали законопроект

Захисники України зможуть безкоштовно зберігати свої репродуктивні клітини у кріобанках: нардепи підтримали законопроект

Українські воїни зможуть безкоштовно зберігати свої репродуктивні клітини у кріобанках. Таке рішення прийняла Верховна Рада України у середу, 22 листопада.

Про це повідомив народний депутат від фракції "Голос", перший заступник голови комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк у Telegram. Зокрема, за законопроєкт проголосували 271 народний депутат.

"Парламент підтримав в цілому законопроект Оксани Дмитрієвої №8011 щодо створення державних гарантій щодо збереження можливості біологічного батьківства/материнства для захисників та захисниць України, у випадку отримання ними поранень, які впливають на репродуктивні функції", – йдеться в повідомленні.

У пояснювальній записці йдеться, що внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України захисники та захисниці України отримують поранення, які призводять до втрати ними репродуктивних функцій. Такі поранення позбавляють цих громадян можливостей стати біологічними батьками, що значно обмежує право на батьківство або материнство. Зазначається, що ця проблема особливо актуальна для молодих людей (до 35 років).

Такий стан справ є небезпечним для збереження нації та її генофонду в нинішніх умовах.

Прийнятий документ має на меті створення державних гарантій щодо збереження можливості біологічного батьківства/материнства для захисників та захисниць України, у випадку отримання ними поранень, які впливають на репродуктивні функції.

Також одним з завдань законопроєкту є поширення частини гарантій в сфері медичного забезпечення та реабілітаційних заходів, наданих військовослужбовцям, на поліцейських, які виконують службові завдання в районах воєнних дій.

Нагадаємо, Верховна Рада України планує внести суттєві зміни до процесу мобілізації. Велику увагу нардепи хочуть надати питанню демобілізації після 18 місяців служби.

Раніше повідомлялося, що низка законних підстав, зокрема проблеми зі здоров'ям, дає законне право на відстрочку від мобілізації.

Як повідомив OBOZ.UA, у Львівській області 35-річного чоловіка визнали винним в ухиленні від військової служби. Обвинувачений отримав повістку до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, але проігнорував її. За скоєне правопорушення йому призначили покарання у вигляді позбавлення волі на три роки.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом