Заправляв танки РФ та вивозив зерно: підозру отримав брат екснардепа-зрадника Ковальова
Заправляв танки РФ та вивозив зерно: підозру отримав брат екснардепа-зрадника Ковальова

Заправляв танки РФ та вивозив зерно: підозру отримав брат екснардепа-зрадника Ковальова

Служба безпеки України оголосила підозру в державній зраді Юрію Ковальову – брату колишнього нардепа-колаборанта Олексія Ковальова.

Як зазначили в пресцентрі СБУ, він, як і його брат, перейшов на бік РФ під час повномасштабної війни.

У чому підозрюють Юрія Ковальова

Юрій Ковальов був депутатом Херсонської обласної ради. Наразі ж він входить до окупаційної “держдуми Херсонської області” від путінської політсили Єдина Росія.

Зараз дивляться

Підозрюваний є старшим братом екснардепа Олексія Ковальова, котрий після окупації Херсона російськими військами підтримав фейкове “приєднання” територій регіону до РФ. Нардеп був “заступником” кремлівської маріонетки Володимира Сальдо “з питань сільського господарства”.

За даними СБУ, Юрій Ковальов, використовуючи новий “статус” брата, “переорієнтував” понад 20 своїх компаній у регіоні на потреби ворога. Він “перереєстрував” їх за російським законодавством.

Йдеться, зокрема, про агрохолдинг, який лише в 2023 році відправив до РФ майже 35 тис. тонн українського зерна на суму 140 млн грн.

Крім того, підконтрольні Юрію Ковальову автозаправні станції “позачергово” забезпечували пальним військову техніку РФ, зокрема ворожі танки та бронемашини.

Його компанії також постачали “продпайки” для російських окупантів, які перебувають на “блокпостах” на тимчасово окупованих територіях Херсонщини.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Як встановили в СБУ, підприємства Юрія Ковальова регулярно перераховують до бюджету країни-агресора “податки” і “збори”. Лише за серпень 2022 року одна з підконтрольних йому агрокомпаній перерахувала РФ майже 3 млн російських рублів.

Яке покарання загрожує Юрію Ковальову

Юрій Ковальов отримав підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

Державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111). За цією статтею загрожує позбавлення волі на 15 років або довічне позбавлення волі, з конфіскацію майна.

Колабораційна діяльність (ч. 5 ст. 111-1). Ця стаття передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 15 років та з можливою конфіскацією майна.

Оскільки Ковальов перебуває на тимчасово окупованій території, тривають заходи для його притягнення до відповідальності.

Що відомо про екснардепа Олексія Ковальова

Олексій Ковальов був народним депутатом від політсили Слуга народу.

Після повномасштабного вторгнення військ РФ він перейшов на бік окупантів. Після цього Ковальова виключили з фракції Слуга народу.

За даними ДБР, підприємства Ковальова постачалт продукти до тимчасово окупованого Криму з подальшою реалізацією на території РФ. Крім того, він завозив на Херсонщину паливно-мастильні матеріали та забезпечив військовослужбовців РФ житлом.

Олексію Ковальову оголошували підозру за двома статтями – державна зрада та пособництво країну-агресору (ч. 2 ст. 111, ст. 111-2 КК України).

Суд наклав арешт на його майно, яке згодом передали в управління Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА).

Згодом стало відомо, що Олексія Ковальова вбили на окупованій території Херсонщини.

Теги по теме
СБУ
Источник материала
loader
loader