13 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Ексголова ГУР пояснив, як можна було вирахувати отруйників Маріанни Буданової
Ексголова ГУР пояснив, як можна було вирахувати отруйників Маріанни Буданової

Ексголова ГУР пояснив, як можна було вирахувати отруйників Маріанни Буданової

Росіяни могли активувати в Україні своїх спецагентів

Колишній керівник Служби зовнішньої розвідки України та ГУР МО України генерал-лейтенант Валерій Кондратюк прокоментував отруєння дружини Кирила Буданова Маріанни. За його словами, запобігти замаху або теракту можливо лише в тому випадку, якщо нападники стежать за жертвою і видають себе в цей момент.

Про це він розповів у коментарі 24 каналу. Валерій Кондратюк додав, що найчастіше перед замахом на вбивство чи терактом нападники вивчають маршрут жертви, місця, які вона відвідує та графік.

"Саме в цей час вони найбільш вразливі, і їх можна виявити зовнішнім контрспостереженням. Якщо вони вже перевірили, зібрали інформацію, далі вони "лягають на дно", щоб уже готувати замах. І ти ніколи не дізнаєшся, коли та в який час чи в який спосіб буде це реалізовано ”, – сказав колишній керівник ГУР МО України.

Щоб співробітники українських спецслужб були у безпеці, розвідувальні структури мають добре взаємодіяти між собою. Як тільки стало відомо про замах або терористичний акт, що готується, інформацію відразу ж необхідно передати до СБУ, де її перевірять і візьмуть у роботу.

"Якщо, наприклад, це перше коло не спрацювало, тоді залучено друге коло – це, безпосередньо, вже власна безпека", – наголосив Кондратюк.

ГУР МО на сьогодні можна назвати практично найменш вразливою структурою для проникнення російських агентів. Цього вдалося досягти не одразу. З 2014 року Україна за підтримки західних союзників проводила фільтрації та виявляла російських спецагентів.

"ГУР залишалося найбільш закритою спецслужбою для росії. І тим ударам або тим заходам, які зараз вживаються, росія не може протидіяти. Тому що вона не має туди доступу", — зазначив колишній начальник ГУР МО.

Більшість агентів російських спецслужб, які активно проникали в країну за проросійського керівництва України, на початку повномасштабного вторгнення припинила свою діяльність. За словами Кондратюка, вони не очікували такої згуртованості від українців і їм стало складніше працювати на рф, а згодом співпраця взагалі припинилася. Проте колишній глава ГУР МО припустив, що агентів могли почати шантажувати.

"Росіяни активно намагаються повернути вплив на агентуру, що вийшла з-під контролю", — додав Валерій Кондратюк.

Нагадаємо, що про отруєння Маріанни Буданової стало відомо 28 листопада. Дружина головного розвідника України перебуває у лікарні.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, що отруїти хотіли не Маріанну Буданову, а її чоловіка. Валерій Кондратюк пояснив чому так вважає.

Источник материала
Поделиться сюжетом