13 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Заважали Кремлю: що спільного між отруєнням Буданової, Навального та Скрипалів
Заважали Кремлю: що спільного між отруєнням Буданової, Навального та Скрипалів

Заважали Кремлю: що спільного між отруєнням Буданової, Навального та Скрипалів

Хто міг вчинити замах на дружину головного розвідника України, що спільного між отруєннями в Солсбері, Томську чи Празі, а також що поєднує Маріанну Буданову, Олексія Навального та сім’ю Скрипалів?

Журналісти Фактів тижня проаналізували найгучніші замахи на людей, які заважали Кремлю.

Хто міг здійснити замах на Маріанну Буданову

Отруєння дружини керівника ГУР Кирила Буданова – найгучніша тема цього тижня, хоча очевидно, що ціллю був саме він. Як зловмисники змогли підібратися так близько – поки невідомо.

Зараз дивляться

Маріанна Буданова у лікарні. Відомо, що її отруїли важкими металами – миш’яком та ртуттю. Про це із посиланням на закриту інформацію спершу повідомив колишній очільник військової розвідки Валерій Кондратюк, пізніше підтвердили вже офіційно, посилаючись на результат лабораторного аналізу Буданової.

Експерти підозрюють, що за цим стоїть Росія та її спецагенти. І розслідування схожих історій вказують на те, що усувати у такий спосіб тих, хто дуже заважає – один із улюблених методів російських спецслужб. Практика, запозичена Путіним ще з радянських часів. Тому журналісти вирішили нагадати про найгучніші справи.

Отруєння у Празі

Навесні 2020 року під приціл російських спецслужб потрапили чеські чиновники, серед них і мер Праги. На них, за даними чеського видання Respect, готувався замах.

– Я, на жаль, не можу говорити про свої джерела інформації – це дуже делікатна справа. Але ті дані свідчили, що троє чиновників – це і мер Праги, і кілька людей з адміністрації – отримали охорону поліції через те, що з Москви літаком прибув росіянин, який, за даними поліції, був небезпечним для них, – розповів заступник головного редактора Respect Ондрей Кундра.

Цей невідомий 14 березня прилетів до Праги спецбортом, оскільки звичайні рейси під час пандемії були заборонені. Одразу пересів у кортеж із дипломатичними номерами та попрямував до російського посольства.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Ним виявився Андрій Кончаков – т. в. о. керівника Россотрудничества.

За словами Кундри, він міг перевозити у своїй валізі певну отруту, ймовірно – ріцин.

Сам Кончаков заявив, що це помилка і він перевозив лише цукерки та дезинфікувальний засіб. Утім, що було в його валізі насправді, невідомо, оскільки через дипломатичний імунітет його не могли затримати.

Росіянина попросили залишити Чехію, проте у нього знайшовся захисник – тодішній президент Земан, який був другом Путіна.

– Посольство Росії у Чехії має півтори сотні працівників, велику будівлю. І ця установа може бути лише одним ланцюгом у різних спецопераціях, паралельно співпрацювати з ГРУ та ФСБ, – розповів Кундра.

Кончаков тоді лишився у Чехії, і можливість того, що він міг передати отруту комусь із нерозкритих агентів – не відкидають. Адже у Східній Європі досі чимало “кротів”.

Історія із помстами та отруєннями почалася майже одночасно з утворенням СРСР, коли у 1920-х роках з’явився спецвідділ іноземного відділу ОДПУ, а потім НКВС.

Деякі вбивства навіть лягли в основу шпигунських фільмів, як, наприклад, Укол парасолькою.

Спробі отруєння у Празі вдалося запобігти. Відомо, що під приціл російських спецслужб чеські чиновники могли потрапити через помсту за демонтований пам’ятник радянському маршалу Конєву. Однак довести, що агент Кончаков віз рицин, вже нереально. Можливо, це був хід західних спецслужб, щоб у ГРУ заметушилися і видали себе.

Отруєння у Томську

У серпні 2020 року спеціальний медичний літак Німеччини злетів з аеродрому російського Омська. На його борту – засновник російського Фонду боротьби з корупцією Олексій Навальний. Він у комі, під’єднаний до апарату ШВЛ. Через кілька годин літак приземлився в Берліні.

Політика доправили до лікарні Шаріте. Згодом німецькі лікарі оприлюднять заяву, що Навального отруїли.

Депутат Держдуми РФ (2001-2012) Геннадій Гудков згадує, що на Навального вже були замахи, зокрема намагання випалити очі, також спроба отруєння, яку списали на сильну алергію.

Тоді його називали головним російським опозиціонером. Він прославився своїми розслідуваннями розкішного життя російських чиновників. Навальний розповідав і про схеми найближчого оточення Путіна – як воно відмиває мільярди доларів на користь господаря Кремля.

Опозиціонеру стало зле під час перельоту з Томська до Москви. Тому літак екстрено посадили в Омську, а Навального госпіталізували. Російські лікарі довго забороняли вивозити його на лікування за кордон.

До нього майже добу не допускали ні рідних, ні друзів. Тому у них одразу виникла підозра, що його могли отруїти.

Російські лікарі стверджували, що нічого не знайшли. Проте у розмові з друзями Навального випадково проговорилася співробітниця російської поліції, яка натякнула – ця речовина настільки небезпечна, що всі, хто поряд з ним, мають бути у захисних костюмах.

Найімовірніше, Навального отруїли у Віденській кав’ярні в аеропорту Томська, куди він зайшов перед вильотом. Там він випив чашку чаю, а вже за кілька годин його стан різко погіршився.

Хоча й не виключено, що все сталося на виході з готелю. Отруту виявили не лише на одязі політика, а й у пляшці з водою, що була в його номері. Напередодні Навальний проводив своє розслідування про представників правлячої Єдиної Росії, про корупцію на місцях. Зокрема, дісталося томському губернатору. Під час сибірського відрядження політика за ним весь час велося стеження.

Окрім того, в Сибіру Навальний проводив зустрічі із опозиційними політиками, які збираються взяти участь у місцевих виборах у вересні.  Можливо, це також комусь не сподобалось. Але більшість експертів схиляються до іншої версії, сліди якої ведуть за тисячі кілометрів від Томська.

Навального багато разів кидали до в’язниці, відкривали проти нього кримінальні справи, але він і далі залишався у політиці. Ймовірно, саме тут і треба шукати причини отруєння.

Але важливий момент – без санкції з Кремля Навального ніхто б ніколи не чіпав.

– Навальний – особистий ворог Путіна. Він ніколи вголос не називає ім’я Олексія Навального. Навіть секретар Путіна Дмитро Пєсков ніколи не називає вголос ім’я Навального, – каже політичний оглядач Іван Яковина.

Пролити світло на отруєння Навального могли б висновки експертів – що ж саме підмішали до його чаю. В цьому впевнена Марина Литвиненко – дружина колишнього співробітника ФСБ, якого у 2006 році теж отруїли, в результаті чого він помер. В ексклюзивному інтерв’ю вона заявила – що саме трапилося з її чоловіком, вдалося дізнатися тільки після того, як знайшли сліди полонію.

– Доступність отрути визначається рівнем влади! Якби полоній, яким отруїли мого чоловіка, не був би знайдений, теж було б багато розмов, що його отруїло якесь оточення, якісь бандити…, – вважає вдова Литвиненка.

Німецькі експерти визначили, що Навального отруїли токсином з групи інгібіторів холінестерази.

Це той самий клас, до якого входить і Новачок, що виробляли в СРСР.

Віл Мірзаянов, розробник цієї хімічної речовини, розповів, що в середньому достатньо 1 мг, щоб вбити людину.

Застосування нервово-паралітичної речовини було підтверджено п’ятьма сертифікованими лабораторіями. Отруєння Навального, за даними розслідувачів групи Белінгкет, готували 3 роки. І за цим всім стоїть російська ФСБ.

Свою причетність до отруєння Кремль традиційно заперечив. Офіційна російська версія – у Навального просто порушення обміну речовин, тому відкривати кримінальну справу і проводити розслідування немає потреби.

Отруєння у Солсбері

4 березня 2018 року у Солсбері той самий Новачок знайшли на дверях будинку, в якому жив колишній полковник ГРУ Росії Сергій Скрипаль та його донька.

Обох швидко доправили до лікарні та ввели антидот. Їм пощастило, адже зовсім поруч була військова лабораторія Портен Даун і там були необхідні препарати.

Флакон із отрутою, який використали для замаху на Скрипалів, викинули у місцевому парку. Його випадково знайшла місцева жителька Дон Стерджесс. Жінка померла.

Лондон звинуватив у цьому злочині двох громадян Росії – ГРУшників Руслана Боширова і Олександра Петрова.

За кілька місяців вони й самі, вже у Москві, зізналися в інтерв’ю  пропагандистському каналу RT: у Солсбері таки були, але як туристи.

У розмові, яку розберуть на цитати та меми, вони говоритимуть, що бізнесмени, і натякатимуть на романтичні стосунки. А про сім’ю Скрипалів начебто нічого не знали.

Та правда спливла доволі швидко. Руслан Боширов – продавець спортивного харчування, мандрівник, любитель шпилів та готичних соборів, а за сумісництвом ще й полковник російських спецслужб Анатолій Чепіга.

Журналісти-розслідувачі шукали Боширова серед випускників військових училищ, де співробітників ГРУ готують до операцій за кордоном. На одному з фото часів Другої чеченської війни вони знайшли схожого чоловіка.

З’ясували, що Анатолій Чепіга був приписаний до 14 бригади спецпризначенців, яка дислокувалася у Хабаровську. Тричі був у відрядженні у Чечні під час бойових дій.

Бошировим Чепіга став, ймовірно, у 2009 році – після переїзду до Москви і закінчення академії Генштабу. На сленгу розвідники називають її консерваторією. З того ж часу Чепіга-Боширов і живе подвійним життям.

У розвідників є такий термін – зашифровка – повна зміна біографії людини з підтверджувальними документами. Інше ім’я, паспорт, заміна в міграційних службах і навіть у реєстрі про народження.

Так звану глибоку зашифровку проводять ще з притягнення людини до співпраці у роки студентства. У випадку з Чепігою все робили, схоже, досить поверхнево.

У грудні 2014 року він отримав зірку Героя Росії. Як зазначено в документах – за участь у миротворчій місії. Але на той час сирійська кампанія росіян ще не почалася. Тобто, ймовірно, йдеться про агресію на Донбасі.

Поплічником Чепіги виявився військовий лікар Олександр Мішкін. Був ще і третій ГРУшник, який приїздив у той самий час у Лондон. Під прізвищем туриста Сергія Федотова ховався офіцер російської розвідки Денис Сергєєв.

Путін, безумовно, знав про операцію в Солсбері. Без відмашки Кремля це неможливо, каже Гудков.

Мішкін і Чепіга досі нібито працюють на Кремль. Після цієї історії отримали підвищення. А Скрипалі після отруєння, ймовірно, змінили прізвища і місце проживання.

Теги по теме
Владимир Путин Кремль ФСБ
Источник материала
Поделиться сюжетом