20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
У Львові вперше застосували відеокапсулу для встановлення джерела внутрішніх кровотеч у дитини
У Львові вперше застосували відеокапсулу для встановлення джерела внутрішніх кровотеч у дитини

У Львові вперше застосували відеокапсулу для встановлення джерела внутрішніх кровотеч у дитини

У львівській дитячій лікарні Святого Миколая вперше обстежили шлунково-кишковий тракт (ШКТ) 11-річній пацієнтці за допомогою відеокапсули. Саме цей пристрій розміром з таблетку, подарований лікарні благодійниками, нарешті допоміг встановити точну причину кровотеч, якими майже рік страждає дитина.

Що таке відеокапсульна ентероскопія

Жодне з попередніх обстежень не змогло допомогти лікарям встановити джерело кровотеч.

Варто зазначити, що у розвинутих країнах відеокапсульна ентероскопія – золотий стандарт у діагностиці нестандартних кровотеч ШКТ.

Зараз дивляться

В Україні вона була недоступна пацієнтам. Відеокапсулу застосували вперше. І побачили, які можливості діагностування вона відкриває.

За словами керівника Центру хірургії лікарні Святого Миколая Андрія Дворакевича, це надзвичайно простий та легкий для проведення метод: дитина ковтає відеокапсулу розміром з таблетку, а та робить знімки на всіх ділянках кишківника та шлунку. Міліметр за міліметром чотирма камерами детально фотографує стінки кишок, у тому числі найглибші ділянки, куди ендоскоп не досягає.

– Пізніше усі зображення ми проаналізували на компʼютері і на одній із ділянок товстого кишківника виявили розширені судини, – розповідає Андрій Дворакевич.

Так маленькій пацієнтці був нарешті встановлений діагноз – судинна мальформація товстого кишківника. Це доволі рідкісна патологія.

Рідкісна патологія – судинна мальформація товстого кишківника

На початку 2023 року в 11-річної Дарії почалися масивні шлункові кровотечі. Перша – у січні, ще три – у червні.

Симптоматика не допомогла лікарям визначити їхню причину: дівчинка була активною, вагу не втрачала, температура в неї не підвищувалася.

Лабораторні дослідження виявили лише анемію, а консервативні методи, численні гастро- та колоноскопії, навіть двічі проведені лапароскопії, не змогли встановити джерело кровотечі.

Один за одним раніше встановлені діагнози не знаходили підтвердження.

Допоки не з’явилася чарівна капсула.

Андрій Дворакевич розповів журналістам, що саму відеокапсулу і обладнання для зчитування інформації американського виробника лікарні подарували благодійники.

Вартість однієї відеокапсули – 25 тис. грн.

Надалі вирішуватимуть, за які кошти закуповуватимуть такі потрібні капсули: можливо, залучатимуть благодійників, або запровадять співфінасування лікарні і батьків. Наразі це питання ще вирішується.

А дівчинка Даша після призначеного лікування своєї рідкісної хвороби, видужала. Кровотечі припинилися, вона знову ходить до школи.

Джерело:

Фото:

Теги по теме
Львов
Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны