Через Раду до зради: що відомо про екснардепа Киву, який був ліквідований під Москвою
Через Раду до зради: що відомо про екснардепа Киву, який був ліквідований під Москвою

Через Раду до зради: що відомо про екснардепа Киву, який був ліквідований під Москвою

У середу, 6 грудня 2023 року, був ліквідований зрадник України, колаборант та колишній народний депутат Верховної Ради Ілля Кива.

За час своєї політичної активності колишній нардеп неодноразово потрапляв в скандали та, як наслідок, перед початком повномасштабного вторгнення втік до Росії де згодом просив політичного притулку.

Факти ICTV намагались зібрати усю відому інформацію про ліквідованого колаборанта Киву.

Зараз дивляться

Біографія Киви

Ілля Кива народився 2 червня 1977 року у Полтаві.

Закінчив Національний юридичний університет ім. Ярослава Мудрого за спеціальністю правознавство та Нацакадемію внутрішніх справ України за спеціальністю право.

Також навчався у Полтавському національному педагогічному університеті імені В. Г. Короленка (педагог-психолог) та Полтавському нафтовому геологорозвідувальному технікумі (кваліфікація технік-механік).

У 2017 році закінчив Національну академію МВС України за спеціальністю Право отримавши ступінь Магістра.

З 2005 року по серпень 2008 року працював директором та головним бухгалтером ТОВ Укрзв’язокмонтаж.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Упродовж кількох місяців 2008 року обіймав посаду інженера-технолога на Донецькій залізниці. До 2010 року на цьому ж підприємстві пропрацював начальником Промивально-пропарювальної станції Новозолотарівка.

2010—2011 працював заступником начальника відділу ремонту та будівництва великої кільцевої дороги Служби автомобільних доріг у Київській області Державної служби автомобільних доріг України. Близько двох місяців у 2011 році пропрацював на посаді заступника начальника Управління у справах захисту прав споживачів у Полтавській області.

Отримав звання майора міліції і був призначений командиром батальйону патрульної служби міліції особливого призначення Полтавщина, який було створено управлінням МВС України в Полтавській області на базі батальйону Полтава, роти Кременчук і роти Мирний, якою до того командував сам Ілля Кива.

Політична кар’єра Киви

Колишній політик здобув популярність у 2014, коли вступив до Правого сектору і очолив батальйон особливого призначення, який воював на сході України. Він керував полтавським відділенням Правого сектору.

У грудні 2014 року колишній міністр внутрішніх справ Арсен Аваков призначив його заступником начальника УМВС України в Донецькій області. На цій посаді став першим серед керівного складу територіальних управлінь МВС, хто активно впроваджував в оперативну роботу базу даних волонтерського проєкту Миротворець.

З 1 липня 2015 Кива був переведений на посаду заступника начальника УМВСУ в Херсонській області. Вже з серпня 2015 року — підполковник міліції.

Вже у жовтні 2015 року очолив Департамент протидії наркозлочинності. 19 травня 2016 року Міністерство внутрішніх справ звільнило Ківу з займаної посади.

З жовтня 2016 року по червень 2017 року Кива був радником міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова.

До “самостійної” політики Кива пішов у липні 2017 року, коли очолив Соціалістичну партію України. Його призначення раніше оскаржував в судовому порядку Сергій Каплін, що вважає себе легітимним головою партії.

У 2016 році Кива балотувався у народні депутати на довиборах до ВРУ по 183 округу (частина м. Херсон та Білозерський район) як самовисуванець. Але вдалось пройти до Ради йому лише у 2019 році, коли був обраний народним депутатом 9 скликання від партії Опозиційна платформа – За життя номером 34 у списку як член партії. Був членом однойменної фракції в Раді та у колишньому – членом Комітету з питань правоохоронної діяльності.

Скандали за участі Киви

Ще до того, як став радником Авакова, у квітні 2016 року Кива встиг налякати пасажирів потягу Львів-Київ своїм пістолетом, оскільки носив за ременем. У мережі згодом також з’являлись фотографії Киви, який ходив Києвом зі зброєю без кобури.

Вже у листопаді 2019 року Кива погрожував перехожому відрізати голову, коли його спитали про охорону. Коли згодом про це спитали вже чинного нардепа Киву, він пояснював, що начебто навколо нього “бігала група провокаторів”.

Крім цього, за Кивою фіксували аморальну поведінку в залі Верховної Ради, а також грубу поведінку при розмові з журналістами. Ба більше, колишній нардеп та зрадник вітав російського президента Володимира Путіна із днем народження.

Окремим був випадок, коли журналісти зафіксували листування Киви із лідером російської партії ЛДПР Володимиром Жириновським.

У 2021 році Кива вляпався у скандал з захистом дисертації у Державному інституті підготовки кадрів держслужби зайнятості. Тоді Кива захистив дисертацію на ступінь кандидата наук, але журналісти викрили його у недоброчесності, через що Міносвіти скасувало науковий ступінь Киви.

У січні 2022 року Кива побився з ветераном російсько-української війни Михайлом Майманом в київському ресторані. Мережею гуляло відео, де Кива підійшов до чоловіка і після обміну репліками вдарив того головою, отримавши у відповідь.

Державна зрада

Перед початком повномасштабного вторгнення, у січні 2022 року, Кива втік з України, а згодом опинився в Москві. Після 24 лютого підтримав окупантів та брав активну участь у російських політичних ток-шоу і виступав за знищення українського керівництва.

В Росії Кива регулярно був учасником російських пропагандистських каналів та брав участь в ток-шоу, поширюючи антиукраїнські тези та наративи.

У березні 2022 року Киву виключили зі складу парламентської фракції ОПЗЖ та позбавили депутатського мандату. А вже у квітні того ж року на Киву завели кримінальну справу за фактом державної зради.

У листопаді 2023 року суд визнав Киву заочно винним, призначивши йому покарання у вигляді позбавлення волі на 14 років з конфіскацією майна.

Теги по теме
СБУ нардепи
Источник материала
Поделиться сюжетом