Про кохання, Крим та розвідку Ізраїлю: топ книги від Карп’яка, Брензей та Кудімова
Про кохання, Крим та розвідку Ізраїлю: топ книги від Карп’яка, Брензей та Кудімова

Про кохання, Крим та розвідку Ізраїлю: топ книги від Карп’яка, Брензей та Кудімова

З 3 по 10 грудня триває Національний тиждень читання 2023. Це щорічна акція від Українського інституту книги, метою якої є об’єднання українців навколо читання як повсякденної практики та життєвої стратегії.

З цієї нагоди ведучі Вадим Карп’як, Яна Брензей та Сергій Кудімов поділилися книгами, які, на їхню думку, дійсно варті уваги.

Вадим Карп’як

Ведучий головного політичного токшоу Свобода слова на ICTV і телемарафону Єдині новини Вадим Карп’як склав список книг художньої літератури, які залишили слід в його пам’яті.

Зараз дивляться

– Це тексти, які залишили в мені настільки сильну емоцію, що я її несу досі. Сюжети деяких з них я пам’ятаю погано. Але оце задоволення від читання, яке вони мені подарували – невитравне. Звісно, це далеко не всі такі тексти, але чомусь на думку спали саме вони, – сказав ведучий.

  • Джон Фаулз – Деніел Мартін
  • Чімаманда Нґозі Адічі – Половина жовтого сонця
  • Юрій Андрухович – Коханці Юстиції
  • Мішель Турньє – Вільшаний Король
  • Майкл Канінгем – Дім на краю світу
  • Григір Тютюнник – Вогник далеко в степу
  • Леонід Кононович – Тема для медитації
  • Джон Кутзее – Безчестя
  • Кадзуо Ішіґуро – Не відпускай мене
  • Джонатан Літтел – Благоволительки
  • Джуліан Барнз – Рівні життя
  • Юрій Косач – Володарка Понтиди

Яна Брензей

Ведуча Вікна-новини на СТБ та телемарафону Єдині новини Яна Брензей радить звернути увагу на наступні п’ять книжок:

Оксана Забужко – Найдовша подорож

У книзі одна з найвидатніших інтелектуалок Європи пояснює причини нападу Росії на Україну. Брензей переконана, що ця робота Забужко допоможе українському читачеві остаточно позбутися “російської полуди”.

Сергій Плохій – Ядерне безумство

– Як світ опинився на порозі Армагеддону через блеф, політичні ігри та збіг обставин. Історія Карибської кризи, написана гарвардським професором українського походження, яка тримає в напрузі незгірш за голлівудський трилер, – прокоментувала Яна Брензей.

Кейт Елізабет Расселл – Моя темна Ванесса

В основі сюжету лежить історія, як школярка закохується у викладача і він цим користується. Це чесний і похмурий роман про беззахисність, байдужість, травму і насильство, яке помилково назвали любов’ю. 

Анастасія Левкова – За Перекопом є земля

Кримський роман, в сюжеті якого мало інтриги – всі ми знаємо, що станеться із півостровом у 2014-му. Але як до цього дійшло? Історія головної героїні, чиє ім’я читач не випадково дізнається лише наприкінці книги, дає якщо не відповідь, то багато матеріалу для її віднайдення. 

Григір Тютюнник – Три зозулі з поклоном

– Геніальний новеліст, чия кімнатка на Андріївському узвозі мала б бути музеєм, а не будинок українофоба Булгакова. Мені боляче думати про те, якого масштабу письменником він міг би стати, якби не радянська влада. Але і ті тексти, які Тютюнник встиг написати, варті бути у домашній бібліотеці кожного українця, – зазначила ведуча.

Сергій Кудімов

Ведучий програми Факти тижня на ICTV і телемарафону Єдині новини Сергій Кудімов радить освіжити знання про одну із зановниць Ізраїлю завдяки книзі Еліонор Баркетт – Ґолда.

Також він пропонує зазирнути на таємну кухню ізраїльської розвідки і дізнатися про найвидатніші операції Моссад в однойменній книзі Міхаеля Бар-Зохара та Ніссіма Мішаля.

– А ви знали, що залізна леді Близького Сходу Голда Меїр, яка народилася в Україні, не дуже любила згадувати своє київське дитинство? Або, що одним з найбільш ефективних керівників Моссад, якого називали “дистильованим Джеймсом Бондом”, був уродженець Херсону Меїр Даган? – цікавиться Кудімов.

Фото: Сергій Кудімов

Источник материала
Поделиться сюжетом