УГС: З 2014 року до Криму незаконно прибули 800 тисяч росіян. Колонізація триває і на новоокупованих землях
УГС: З 2014 року до Криму незаконно прибули 800 тисяч росіян. Колонізація триває і на новоокупованих землях

УГС: З 2014 року до Криму незаконно прибули 800 тисяч росіян. Колонізація триває і на новоокупованих землях

На думку правозахисників, така політика порушує міжнародне гуманітарне право. Її можна вважати воєнним злочином.

Із 2014 року у тимчасово окупований Крим незаконно прибули 800 тисяч росіян, тим часом як 100 тисяч українців покинули півострів. Схожу політику колонізації та зміни демографічного стану Росія провадить й щодо інших окупованих територій України. Про це свідчать дані Української Гельсінської спілки з прав людини.

Зазначається, що з 2014 року на території України росіяни вчинили надзвичайну кількість воєнних злочинів, злочинів проти людяності та інших грубих порушень прав людини.

«Така російська політика порушує міжнародне гуманітарне право, а саме — статтю 49 Конвенції про захист цивільного населення під час війни: «Окупаційна держава не повинна здійснювати переміщення або депортації частини свого громадянського населення на територію, яку вона окуповує», — вважають аналітики.

За їхнім висновком, масове переселення росіян у Крим і депортацію українців звідти можна, ймовірно, вважати воєнним злочином відповідно до статті 8 (2) (а) (vii) Римського статуту МКС і злочином проти людяності згідно зі статтею 7 (1) (d).

Повідомляється, що на території окупованого півострова ключовими елементами політики росіян щодо зміни демографічного складу населення були: пільгове іпотечне кредитування; переміщення російських військових, правоохоронців, державних, медичних та освітніх працівників, суддів та їхніх родин; видворення українців на материкову частину України; стимулювання переїзду українців на російську територію.

Як пише Гельсінська спілка, зміна демографічного складу населення окупованих територій є лише одним із численних воєнних злочинів Росії проти України. При цьому багато з цих злочинів мають системний характер і реалізовуються Росією як послідовна державна політика.

Як пишуть правозахисники, ідентичну політику Росія проводить на інших окупованих територіях. Однак там колонізаційна політика наразі є не настільки успішною, як в Криму, адже інтенсивність бойових дій не дозволяє мотивувати цивільних росіян масово переміщатися на окуповані території.

Певним винятком можна вважати великі окуповані міста України, які розташовані відносно далеко від лінії фронту і які росіяни можуть вважати «тиловими», наприклад — Маріуполь. Заселення та відбудова таких міст є для Росії політичним проєктом, який має продемонструвати, що міста під російською окупацією «процвітають».

Так, 1 липня 2023 року радник мера Маріуполя Петро Андрющенко заявив, що з моменту окупації в Маріуполь незаконно переселилось близько 40 000 росіян. За повідомленням Центру національного спротиву, Росія розробила «план розвитку» тимчасово окупованого Маріуполя, що передбачає збільшення його населення приблизно на 300 тисяч внаслідок міграції з РФ. Заплановані демографічні зміни мають бути втілені до 2035 року.

Крім того, про наміри Росії змінити демографію окупованих територій може свідчити значна кількість оголошень на російських сайтах про набір людей з регіонів Росії та країн СНД для переїзду на роботу на окуповані території України. Частина з них укладає тимчасові контракти, але частина може залишитися. Так, за повідомленнями Центру національного спротиву, як пише Гельсінська спілка, кількість незаконних мігрантів з Центральної Азії на окупованих територіях України вже сягнула 100 000 осіб.

  • Читайте також: Україна офіційно підтверджує депортацію 19,5 тисяч дітей до РФ. У полоні перебувають 28 тисяч цивільних

Фото: росіянка, яка влітку 2022-го «взагалі не хотіла виїжджати з Криму», адже жила там «як у себе вдома» / скриншот

Читайте також
Україна офіційно підтверджує депортацію 19,5 тисяч дітей до РФ. У полоні перебувають 28 тисяч цивільних
Очільник МВС: В Україні вже зафіксували понад 98 тисяч воєнних злочинів, вчинених російськими військовими
Названо імена причетних до переслідування незалежних журналістів у Криму
Правозахисники збирають докази для МКС, що Росія умисно використовувала голод як зброю проти України, — The Guardian
Окупаційні суди у Криму винесли вже 409 постанов про «дискредитацію армії РФ»
«Трибунал для Путіна» презентував юридичні докази вчиненого росіянами геноциду в Маріуполі
Або вбити, або викрасти: Росія веде цілеспрямовану геноцидну політику щодо українських дітей
Як діє підпільний рух спротиву «Жовта стрічка» на окупованих територіях
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
Долучитись
Теги по теме
Россия Крым оккупация аннексия Крыма
Источник материала
Поделиться сюжетом