Майже виконали вимогу партнерів: Рада ухвалила резонансний законопроект
Майже виконали вимогу партнерів: Рада ухвалила резонансний законопроект

Майже виконали вимогу партнерів: Рада ухвалила резонансний законопроект

Рішення підтримали 298 народних виборців

Депутати Верховної Ради 8 грудня ухвалили законопроект №10060 про посилення самостійності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП). Однак він лише частково скасував "правки Лозового".

Про це повідомив народний депутат Ярослав Желєзняк. Згідно з документом, САП виводиться зі структури Офісу генерального прокурора.

Українська розвідка дізналася про плани Путіна щодо початку Третьої світової війни

Тепер її буде організовано в окремий орган прокуратури. У законопроекті також запроваджено інші важливі зміни:

  • визначення механізму підзвітності керівництва САП, що ґрунтується на оцінці ефективності діяльності цього органу;
  • удосконалення процедури відбору прокурорів та працівників на адміністративні посади САП;
  • розробка окремої процедури дисциплінарних проваджень щодо прокурорів САП.

Ухвалений законопроект №10060 скасовує поправки щодо терміну розслідування до вручення підозри. Тобто тепер розслідування може проводитися скільки завгодно і справа не буде закрита через закінчення терміну.

Чи скасували "правки Лозового"

"На жаль, але в законопроекті лише дуже частково скасовано деякі норми щодо "правок Лозового", — написав Железняк.

Громадська організація "Центр протидії корупції" (ЦПК) ще 6 грудня попереджала, що ухвалення законопроекту не скасує найважливіші норми "правок Лозового".

"Сьогодні, 6 грудня, правоохоронний комітет Верховної Ради під керівництвом "слуги" Сергія Йонушаса, ухвалив версію законопроекту про реформу САП (№10060), який не скасовує повністю "правки Лозового" і дозволяє безперешкодно закривати справи ТОП-корупції через маніпуляції з термінами", — йдеться у повідомленні.

Як пояснює ЦПК, у законопроекті №10060 залишили ключову норму "правок Лозового", а саме п.10 ч.1 ст. 284 Кримінального процесуального кодексу. У ній зазначено, що підставою для закриття провадження після повідомлення особи про підозру є закінчення строку досудового розслідування.

За цим пунктом ВАКС вже закрив справи Роттердам+ та контрабандиста Альперіна. Також під ризиком закриття ще десятки гучних справ про корупцію. Тому якщо не скасувати цю правку, можна буде й надалі закривати провадження на законних підставах.

У результаті ця норма була скасована не повністю, як цього вимагали МВФ, Єврокомісія та посли G7, а лише в період до оголошення підозри. Дипломати "Великої сімки" нещодавно нагадали про важливість скасування "правок Лозового" для надання незалежності САП.

Раніше "Телеграф" писав, які ще реформи потрібні Україні, щоб стати членом Євросоюзу.

Теги по теме
Украина Верховная Рада Закон
Источник материала
Поделиться сюжетом