Розроблено технологію для доставки ліків у мозок
Розроблено технологію для доставки ліків у мозок

Розроблено технологію для доставки ліків у мозок

Вчені з Цюріхського університету вперше показали, що за допомогою ультразвуку можна спрямовувати мікрохвилі кровоносними судинами і досягати мозку. Як кур'єри для препаратів вони використовували вже схвалені для людини везикули. Новий підхід дуже перспективний у лікуванні багатьох захворювань мозку від деменції до інсульту і може досягти стадії клінічних досліджень.

У порівнянні з іншими альтернативними підходами, наприклад, при використанні магнітного поля, ультразвук має низку переваг. Серед головних – більш високий профіль безпеки, а також проникнення у глибокі тканини організму. Крім того, разом з ультразвуком можна використовувати везикули, що розчиняються в організмі, несучі ліки, а в разі використання магнітного поля з'являється необхідність створення біорозкладних везикул, що досить складно.

У доклінічних експериментах вчені показали, що везули, що керуються ультразвуком, могли чітко дотримуватися інструкцій: знаходитися в одному місці, переміщатися по судинах проти напрямку кровотоку і навіть заходити в найвужчі відгалуження кровоносної системи.

Поки що на даному етапі вчені планували продемонструвати життєздатність підходу. Надалі вони прикріплять до везикул різні ліки, щоб доставити їх у тканини мозку.

У перспективі такий підхід може запропонувати можливість лікування раку, нейродегенерації, інсульту та психічних розладів.

Сьогодні лікарі не мають можливості впливати на тканину мозку безпосередньо, оскільки орган захищений гематоенцефалічним бар'єром. Тепер з'являється надія не лише подолати захисний бар'єр, а й доставити ліки у чітко задану ділянку без ризику циркуляції препарату по всьому мозку.

Источник материала
loader
loader