13 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
З’ясувалося, що не працюють: в Африці зупинено випробування вакцин проти ВІЛ
З’ясувалося, що не працюють: в Африці зупинено випробування вакцин проти ВІЛ

З’ясувалося, що не працюють: в Африці зупинено випробування вакцин проти ВІЛ

Перше випробування двох комбінованих вакцин для профілактики ВІЛ в Африці було зупинено після того, як дослідники дійшли висновку, що препарати практично не мають шансів знизити ризик зараження.

Знизити ризик зараження

– Вакцинація була зупинена, оскільки аналіз даних продемонстрував, що ймовірність знизити ризик зараження ВІЛ дуже мала або взагалі відсутня, – заявив керівник досліджень з Уганди

Повідомляється, що вакцини (частина дослідження PrEPVacc) тестували на 1 500 добровольцях віком від 18 до 40 років в Уганді, Танзанії та Південній Африці.

Однак випробування, що почалося в грудні 2020 року, було зупинено минулого місяця після проміжного огляду прогресу. Очікується, що остаточні результати будуть оприлюднені наприкінці 2024 року.

Зараз дивляться

Що тестували вчені

Під час випробувань PrEPVacc було протестовано дві різні комбінації ВІЛ, щоб з’ясувати, чи може одна з них запобігти зараженню в групах населення, що піддаються особливому ризику зараження.

Вакцина, розроблена в Таїланді

Зазначається, що попередні випробування в Південній Африці єдиної вакцини, яка показала будь-який успіх у захисті від ВІЛ, RV144, розробленої в Таїланді, було зупинено в лютому 2020 року після того, як проміжні результати показали, що вона не працює.

Водночас стало відомо, що вакцину RV144 було випробувано в Таїланді в період із 2003 до 2006 року, що за три роки знизило рівень зараження майже на третину.

Згідно з даними наукового співтовариства, приблизно 39 млн осіб у всьому світі живуть із ВІЛ, із них понад 25 млн – у країнах Африки на південь від Сахари.

Теги по теме
Африка
Источник материала
Поделиться сюжетом