Знайдено причину деменції у людей після 45 років
Знайдено причину деменції у людей після 45 років

Знайдено причину деменції у людей після 45 років

Зазвичай нейродегенеративні захворювання діагностують у людей віком від 60 років, проте випадки, наприклад, деменції з раннім початком теж не рідкісні. У новому дослідженні вчені визначили причину розвитку хвороби у молодшому віці, яка дозволить розробити нові підходи ранньої діагностики та лікування. З клінічних спостережень також випливає, що новий механізм може бути залучений і до патології дегенерації рухових нейронів.

На відміну від хвороби Альцгеймера та інших типів деменції лобово-скронева деменція часто проявляється у молодшому віці та діагностується у людей старше 45 років. Тепер вчені показали, що причина криється в білку TAF15, який здатний агрегуватися в токсичні скупчення, як білки амілоїду та тау. Висновки дослідження  опубліковані  на сайті відомства Досліджень та інновацій Великобританії.

Вчені визначили функцію TAF15, а також його молекулярну структуру, щоб тепер використати ці знання для розробки нових методів діагностики та лікування деменції з раннім початком. Сьогодні саме у відсутності інформативних біомаркерів пацієнти тривалий час не можуть отримати діагноз та розпочати лікування. У такій ситуації нещодавно виявився актор Брюс Вілліс, якому знадобилося більше року для встановлення діагнозу, хоча перші симптоми виявилися ще за кілька років до цього.

Примітно, що TAF15 може бути біомаркером та іншими патологіями. Наприклад, вчені виявили у зразках мозку пацієнтів із лобово-скроневою деменцією ознаки захворювання рухових нейронів. В обох випадках вони ідентифікували одну й ту саму агреговану структуру TAF15.

Нині дослідження продовжуються. Тепер результати необхідно підтвердити на більшій вибірці пацієнтів, а також з'ясувати, чи TAF15 є незалежним біомаркером втрати рухових нейронів.

Іншим біомаркером деменції може бути підвищений «хороший» холестерин. Нещодавно вчені виявили, що цей показник може  підвищувати  ризик захворювання на третину.

Источник материала
loader
loader