19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Ще чимало депутатів хочуть скласти повноваження – Арахамія
Ще чимало депутатів хочуть скласти повноваження – Арахамія

Ще чимало депутатів хочуть скласти повноваження – Арахамія

Ще чимало депутатів хочуть скласти повноваження – Арахамія

Голова найбільшої фракції каже, що скоро парламент перестане схвалювати рішення про відмову від мандату.  

Голова президентської фракції «Слуга народу» у Верховній Раді Давид Арахамія заявив, що існує ще низка народних депутатів, які хочутьдостроково скласти свої повноваження у парламенті.

«Насправді кількість людей, які хочуть піти з парламенту, набагато більша. Ми вже не відпускаємо людей. Ми говоримо, що просто не будемо за це голосувати, тому що люди мають досидіти до кінця і ухвалювати необхідні для держави закони», - сказав Арахамія в ефірі телеканалу «Рада», коментуючи чисельність депутатів у парламенті, яка стала рекордно низькою.

Він також додав, що завжди існує приблизно 10% депутатів, які з тих чи інших причин не можуть відвідувати засідання, що теж впливає на роботу парламенту.

Голова найбільшої фракції  зазначив, що зменшення чисельності депутатів у  Верховній Раді не може не позначатися на її діяльності. Зокрема він вважає, що необхідно оптимізувати роботу парламенту і знизити мінімальну кількість народних депутатів у групах, «щоб зберегти ці групи, щоб парламент, умовно, до нового скликання пропрацював приблизно в тому самому структурному режимі, якому він почав працювати».

Зазначимо, що станом на 11 грудня 2023 року у парламенті є 40й депутат із 450. Так, на засіданні 8 грудня парламентзупинив повноваження трьох депутатів – мажоритарників Максима Єфімова (фракція «Відродження») і позафракційного Дмитра Шпенова, на місце яких не зможуть бути обрані наступники, а також та Віталія Данілова від «Батьківщини».

Загалом Верховна Рада України через низку причин може втратити ще близько 50 депутатів, яких не зможе замінити за передбаченою законом процедурою черед дію воєнного стану. Однією з таких причин є приналежність до проросійських політичних сил. Враховуючи всі перераховані ризики, наразі мінімальна можлива кількість депутатів – 354. Проте в будь-який момент можуть з'явитися нові кримінальні провадження та ротації в уряді. Детальніше про причини зменшення числа депутатів ВР читайте у статті  Лабораторії законодавчих ініціатив для ZN.UA «Депутатопад у час війни: чому кількість народних депутатів зменшується?»

Источник материала
Поделиться сюжетом