2 июня, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Новорічний сезон у Криму подешевшав, але туристів немає: чому ніхто не їде на півострів
Новорічний сезон у Криму подешевшав, але туристів немає: чому ніхто не їде на півострів

Новорічний сезон у Криму подешевшав, але туристів немає: чому ніхто не їде на півострів

Росіяни не хочуть їхати до Криму на новорічні свята. Навіть незважаючи на те, що ціни в готелях знижено на третину. Мешканці півострова скаржаться, що охочих забронювати номер хоча б на кілька днів для зустрічі нового 2024 року дуже мало. Причина – війна та руйнування після шторму. А от "чиновники" незаконної влади півострова розраховують покращити становище у туризмі за рахунок вихідців із африканських країн.

Докладніше про це читайте у матеріалі OBOZ.UA.

Шторм відлякав туристів

Новорічний сезон в окупованому Криму може бути провальним. Потужний шторм, який пронісся півостровом наприкінці листопада, відлякав останніх російських бажаючих зустріти тут новий 2024 рік.

Сильні морські хвилі та вітер розмили пляжі, забрали гальку, знесли плитку і навіть гранітні плити з набережних. Стихія показала наскільки неякісно окупаційна влада проводить показові ремонти набережних.

Численні ролики місцевих жителів доводять, що навіть гранітні плити на парапетах клалися на клей, тож їх просто зірвало. Тротуарну плитку, сходи, облицювання – море проковтнуло.

Робити ремонти ніхто не поспішає, побоюються нових штормів та чекають на весну. Комунальники лише прибирають сміття на набережних та пляжах, щоб не відлякувати нечисленних туристів.

Наприклад, до селища Морське дістатися туристам буде складно – тут розмило дорогу. У селищі Прибережне у будинках досі на першому поверсі стоїть вода, ніхто відкачувати її не збирається.

Але найбільше туристів лякає, звісно, війна. Прильоти дронів та ракет по військових об'єктах. Кримський міст, який є військовою метою. А добиратися на півострів дорогами через розбитий Маріуполь мало кому подобається.

Приїдуть лише пільговики та силовики

У кримських готелях зізнаються, що номери заброньовані лише на 20%, навіть знижки на 30% не допомогли. У таких містах як Ялта, Судак можна навіть на свята зняти номер на двох без харчування за 6 тисяч рублів (3 тис. грн) за ніч.

Найкраща ситуація лише у санаторіях та пансіонатах, куди за путівками від соціальних фондів чи підприємств відправляють пенсіонерів, ветеранів, пільговиків.

Ще санаторії завантажуються за рахунок силовиків, спецслужб, податківців.

Тому невеликі готелі та готельні будинки просто не працюватимуть на Новий рік, а щодо травневих свят ще подумають. Без заробітку залишається приватний сектор.

"Як і влітку здебільшого приїдуть самі кримчани з інших міст та селищ півострова. Тому що ціни низькі в порівнянні з минулими роками, і будь-який продавець на ринку зможе собі дозволити кілька днів відпочинку біля моря. Або росіяни з низьким статком, яким Краснодарський край не по кишені. Вони ризикують, адже подітися їм нікуди, а тут хоч біля моря побудуть. Вибухи та міни їх не лякають, вони думають, що війна далеко", – розповідає власниця невеликого готелю в Алушті Катерина.

Заможні росіяни віддають перевагу відпочинку в Сочі. Хоч ціни там надхмарні, але все-таки вибухів не чути.

Щоправда, місцеві "чиновники" розраховують виправити справи за рахунок туристів з Африки. Про це заявила начальниця "Севастопольського управління туризмом" Лариса Остапенко. На її думку, китайці, які приїжджають до Криму, руйнують інфраструктуру та скуповують золото. Тож жодної користі від них немає. А ось на африканських студентів тут чекають.

Дорогі яйця

Ще одна проблема півострова – високі ціни на продукти. Останнім часом власники магазинів знову підняли цінники.

"Я тільки пройшлася "Ашаном" і диву далася. Дорогі фрукти та овочі. А яйця стали просто золотими. Десяток яєць коштує від 165 рублів (80 грн). Якщо десь з'являються дешевше, хоча б по 100, вишиковуються довгі черги. Зараз, щоб людей не лякати, яйця почали продавати поштучно або по 6 штук в упаковці. Ну, щоб ми одразу біля прилавка непритомні не падали", – скаржиться пенсіонерка із Севастополя Ольга Павлівна.

Жителі півострова кажуть, що заробити на туристах вони не змогли влітку, провальний буде і Новий рік, але ціни на продукти зашкалюють.

Раніше кримчани могли хоча б виїхати на територію України і там дешевше закупитись. Зараз це неможливо. А із Херсонської області торговців до Криму практично не пускають. Ось і доводиться їм огірки купувати по 280 рублів (140 грн.), мандарини по 200 рублів (100 грн.).

Источник материала
Поделиться сюжетом