Сканер може по шкірі визначити тяжкість діабету
Сканер може по шкірі визначити тяжкість діабету

Сканер може по шкірі визначити тяжкість діабету

Вчені розробили технологію, яка дозволяє швидко та неінвазивно візуалізувати одну з головних ознак прогресування діабету – мікросудинні зміни. Наразі з'явилася можливість кількісно визначити наслідки хвороби, щоб швидко скоригувати методи лікування. На сьогоднішній день у світі з діабетом живуть понад 400 млн людей.

Зміни у дрібних кровоносних судинах є частим наслідком діабету, тому вчені з Німеччини вирішили використати цю характеристику для оцінки тяжкості хвороби за допомогою простого інструменту. Вони об'єднали технології штучного інтелекту та оптоакустичну візуалізацію та розробили сканер для візуалізації кровоносної системи. Висновки роботи  опубліковані  на сайті Технічного університету Мюнхена.

Під час розробки сканера вчені сфокусувалися на молекулах гемоглобіну, зосереджених у кровоносних судинах. Використовуючи оптоакустичну візуалізацію, вони можуть створювати унікальні зображення судин, які поки що не можна отримати невгамовним способом. ІІ навчили на зображеннях кровоносних судин 75 пацієнтів. Навчання призвело до створення бібліотеки з 32 найбільш характерних порушень, таких як зміна гілок судин та їх діаметр.

Серед важливих переваг нової технології виділяють швидкість і точність результату, а також безпеку та зручність через відсутність біопсії. Візуалізація виконується за кілька хвилин.

Примітно, що створення приладу дозволило вперше визначити, що діабет по-різному впливає судини різних шарів шкіри. Ці висновки дозволять краще вивчити ускладнення хвороби.

«Завдяки нашій технології тепер ми можемо кількісно оцінювати наслідки діабету та використовувати результати для безперервного моніторингу пацієнтів», — зробили висновок вчені. У перспективі технологія може стати частиною рутинної домашньої діагностики діабетиків для оцінки ефективності лікування.

Источник материала
loader
loader