У Києві на даху історичної будівлі вирішили залишити скандальну надбудову
У Києві на даху історичної будівлі вирішили залишити скандальну надбудову

У Києві на даху історичної будівлі вирішили залишити скандальну надбудову

Пам’ятка архітектури активно перебудовується

Надбудову, яку звели на даху пам’ятника архітектури XIX століття — замку Річарда, вирішено було не ліквідувати, а лише замінити матеріал з якого вона виконана. Так, власнику необхідно частково розібрати зубці з бетонних блоків та звести їх заново, але вже з цегли.

Таким чином, на думку чиновників, вдасться привести надбудову у відповідність до узгодженого паспорта опорядження фасадів. Про це повідомили на офіційній сторінці Департаменту охорони культурної спадщини КМДА у Фейсбуку.

Як виявилося, проектну документацію на надбудову надало дочірнє підприємство з іноземними інвестиціями TransNational Resourses, LLC "Узвіз" з усіма погодженнями.

З урахуванням того, що надбудова була свого часу виконана з невідповідних і не автентичних матеріалів, власник узяв на себе зобов’язання частково демонтувати верхні декоративні елементи (зубці) з бетонних блоків, і виконати їх з цегли.

Крім цього, власнику потрібно буде організувати покрівельне покриття на відкритих ділянках даху. Це допоможе зберегти "інтер’єри пам’ятника від негативної атмосферної дії".

Таким чином, надбудова на даху пам’ятника архітектури залишиться і її лише "підганять" під певні стандарти.

Нагадаємо, що у листопаді поточного року на даху замку Річарда, який був збудований у 1902 — 1904 роках і розташований на Андріївському узвозі, 15, невідомі почали зводити надбудову.

Про це на своїй сторінці у Фейсбуці повідомив нардеп 8 скликання та радник мера Києва Віталія Кличка Дмитро Білоцерковець. Чиновник пообіцяв припинити самовільне будівництво надбудови та "зупинити це свавілля".

Користувачі соцмереж різко негативно сприйняли цю новину і зазначили, що подібні "архітектурні вишукування" псують загальну панораму Києва і є повним несмаком.

Замок Річарда на Подолі

Для довідки: "Замок Річарда — Левине серце" — поетизована назва будинку № 15 на Андріївському узвозі в Києві — пам’ятка архітектури ХІХ століття, спорудженої у стилі британської готики. Названий на честь короля Річарда Левине Серце.

Будинок у вигляді старовинного замку встановлено на складному рельєфі колишньої літописної гори Воздыхальниці трохи нижче за Андріївську церкву. Монументальні фасади прикрашені архітектурними елементами замково-кріпосних споруд — різноманітними вежами, шпилями, зубчастими навершиями стін і т. д. З лівого боку будинку піднімається висока вежа з рисами.

Замок Річарда на Подолі

У час у будинку проживали відомі українські художники. У 1905-1906 роках тут розміщувалася редакція сатиричного журналу "Шершень".

Власником будинку в даний час є американський бізнесмен українського походження Юрій Чоповський, який купив його наприкінці 1990-х років.

Раніше "Телеграф" повідомляв про те, що у Києві, разом з ремонтом, історичну будівлю завісили новим банером за сотні тисяч гривень (фото). На фасаді пам’ятника архітектури, що у Подільському районі Києва, було вирішено замінити банерне полотно. Йдеться про садибу Федора Коробки, яка була збудована у 19 столітті і наразі перебуває у занедбаному стані.

Теги по теме
Киев
Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны