Знайдено ключ до ефективної регенерації серця
Знайдено ключ до ефективної регенерації серця

Знайдено ключ до ефективної регенерації серця

У ході співпраці між Медичною школою Дьюка та Університетом Каліфорнії в Лос-Анджелесі (UCLA) вчені відкрили принципово новий механізм, який визначає дозрівання клітин серцевого м'яза, отриманих зі стовбурових клітин людини. Це відкриття може прокласти шлях до нових методів регенеративної терапії, надаючи надію мільйонам людей.

Дослідження, опубліковане в журналі Circulation, визначає регулятор сплайсингу РНК під назвою RBFox1 як ключовий гравець, який управляє процесом дозрівання клітин серцевого м'яза від ембріонального до дорослого стану. Це перший доказ того, що контроль сплайсингу РНК робить істотний внесок у дозрівання серцевих клітин, відкриваючи перспективний шлях для регенеративної терапії серця.

Експресуючи RBFox1 у незрілих серцевих клітинах, отриманих із стовбурових клітин людини, дослідники спостерігали значне поліпшення ключових показників дозрівання, включаючи розмір клітин, їх структуру, скорочення, роботу з кальцієм та споживання кисню. Старший автор дослідження, професор Ван Ібінь, зазначає, що цей новаторський підхід вирішує основне обмеження у регенеративній терапії серця та моделюванні захворювань.

Хоча для розкриття всього потенціалу RBFox1-опосередкованого сплайсингу РНК необхідні подальші дослідження, це відкриття є стрибком уперед у прагненні розкрити секрети регенерації серця.

Источник материала
loader
loader