Науковці розробили систему штучного інтелекту, яка здатна прогнозувати смерть: для чого це рішення
Науковці розробили систему штучного інтелекту, яка здатна прогнозувати смерть: для чого це рішення

Науковці розробили систему штучного інтелекту, яка здатна прогнозувати смерть: для чого це рішення

Систему штучного інтелекту, яка здатна передбачати смерть людей, розробили дослідники з Технічного університету Данії.

Про це пише Рубрика із посиланням на дослідження, опубліковане в науковому журналі Nature.

У чому проблема?

Науковці та лікарі всього світу постійно шукають нові дієві механізми боротьби з важкими захворюваннями, щоб запобігти причинам передчасної смерті.

Яке рішення?

Дослідники з Технічного університету Данії розробили систему штучного інтелекту, здатну передбачати смерть людей.

З метою боротьби з важкими захворюваннями ця система інтегрує всі медичні дані про життя людини, щоб якомога точніше вгадати, що може призвести до її смерті.

Як це працює?

"Наша робота дозволяє відкривати механізми, які потенційно можуть впливати на життя людей, а також можливості для персоналізованого втручання, де це доречно", – пояснюється у статті.

Для розробки штучного інтелекту під назвою Life2vec було використано модель ChatGPT.

Науковці інтегрували в свою модель медичні та соціальні дані шести мільйонів данців, такі як візити до лікаря, історія хвороби та соціальне становище, за період з 2008 по 2020 рік.

Після розробки бази даних данські дослідники вивчили її на групі людей, які померли у віці від 35 до 65 років, половина з яких померла між 2016 і 2020 роками. Метою штучного інтелекту було визначити причину їхньої смерті на основі їхнього життя.

Цей штучний інтелект не має на меті передбачати долю, насамперед він покликаний запобігти серйозним захворюванням і причинам передчасної смерті, або, принаймні, тим, яких можна було б уникнути.

Він також забезпечить краще розуміння ризиків та умов, які обривають життя людини.

Згідно зі звітом, результати дослідження виявилися на 11% кращими, ніж моделі, які традиційно використовуються страховиками для прогнозування смерті людини.

Довідка

У Євросоюзі досягли згоди щодо закону про штучний інтелект.

Члени Європейського парламенту, представники країн-членів ЄС та експерти Єврокомісії 23 грудня уклали політичну угоду щодо закону про штучний інтелект та дійшли згоди у питаннях прогнозованого застосування, розпізнавання облич та використання ШІ правоохоронними органами.

"Ми першими у світі встановили реальне регулювання для ШІ і для майбутнього цифрового світу, керованого ШІ, скеровуючи розвиток і еволюцію цієї технології в людиноцентричному напрямку", –написав депутат Драгош Тудораке.

Як повідомлялось, власну дорожню карту з регулювання штучного інтелекту представили в Україні. Даний документ допоможе українським компаніям підготуватися до впровадження законодавства, аналогічного до того, що є в ЄС, а громадянам дасть змогу навчитися захищати себе від ризиків ШІ.

Источник материала
loader
loader