Собача та дводомна: фітотерапевт розповів про цілющі властивості двох видів кропиви
Собача та дводомна: фітотерапевт розповів про цілющі властивості двох видів кропиви

Собача та дводомна: фітотерапевт розповів про цілющі властивості двох видів кропиви

Кропива – травʼяниста багаторічна рослина, яка широко відома своїми лікувальними властивостями. Виявляється, що у світі є до пів сотні видів кропиви. Вони всі корисні і допомагають людям.

Факти ICTV разом із фітотерапевтом Сергієм Волошиним розкажуть про два види кропиви – дводомну та собачу (пустирник).

Кропива дводомна. Лікувальні властивості

Це природний антибіотик, який містить у своєму складі багато вітамінів, мінералів та мікроелементів. У ньому є майже всі вітаміни групи В, вітамін К і С. Хімічний склад кропиви дозволяє їй бути протианемічним, протизапальним і потужним кровоспинним засобом. Допомагає абсолютно за будь-яких кровотеч – носових, гайморових, внутрішніх, гемороїдальних, маткових. Усе завдяки дубильним речовинам, що здатні підвищувати згортання крові.

Зараз дивляться

– Якщо говорити про шлунково-кишковий тракт, то ця рослина добре допомагає при хронічних закрепах, метеоризмах, виразці шлунка, гастритах та дизентерії, – каже травник.

При лікуванні хвороб печінки, холециститі, гепатиті також використовують кропиву дводомну в комплексній терапії.

Настій коренів використовують як відхаркувальний засіб.

Використовують рослину і в разі шкірних захворювань – водяної висипки, екзем, варикозного розширеня вен, тромбофлебітів та лишаїв.

– Для цього висушені листочки кропиви перетріть у порошок. Ним можна присипати трофічні виразки, які загноїлися, гнійні рани або вугрову висипку. Зверху можна накласти марлеву пов’язку або пластир, – радить фітотерапевт.

Якщо вживати кропиву внутрішньо, то дозування таке – 1 ст. ложка листків на склянку кип’ятку. Випивати по 1/3 склянки тричі на добу до їжі.

Однак найкращий спосіб застосування – свіжий сік з листочків кропиви, особливо влітку. Травник радить 1 ч. ложку соку розводити у воді і тричі на добу вживати.

Корисною буде ця рослина і для тих, хто страждає на облисіння. Відвар з кропиви можна використовувати як ополіскувач для зміцнення волосся.

– Для цього беремо 1 ст. ложку сухих листочків кропиви на 200 мл кип’ятку. Настоюємо у термосі впродовж 1-2 годин. Далі раз на тиждень цим настоєм у теплому вигляді миємо голову. Тут рекомендація від мене: коли миєте голову – не потрібно витирати волосся рушником. Дайте можливість кропиві повністю увійти у пори і допомогти вам, – радить Сергій Волошин.

А ось із суцвіть кропиви дводомної можна приготувати чай. Він допоможе при кашлі.

Протипокази щодо застосування кропиви дводомної

Через потужні кровоспинні властивості кропива дводомна протипоказана людям з густою кров’ю, вагітним, у період лактації, людям з хворими нирками та дітям до 12 років.

У рідкісних випадках кропива може спровокувати алергічну реакцію у вигляді висипу на шкірі чи почервоніння.

Собача кропива або пустирник

– Є цікава легенда. Наші предки говорили, що собаки привели людей до цієї кропиви свого часу. Вони відчували її на запах і на лікувальні властивості. Тому в народі її і назвали собачою кропивою, – розповідає травник.

Ця рослина належить до заспокійливих засобів. І в чотири рази за седативними властивостями переважає валеріану лікарську. Має потужну заспокійливу дію.

Настій та настоянку трави собачої кропиви застосовують також при серцево-судинних неврозах, початкових стадіях гіпертонічної хвороби, підвищеній нервовій збудливості.

У нетрадиційній медицині використовують квітучі верхівки. Рослина цвіте у червні-липні, висушувати її треба у тіні. Заварювати у такій пропорції – 1 ст. ложка сухих квіток на півтори склянки окропу. Приймаємо по 100 мл тричі на добу.

– Ще одну популярну настоянку можемо зробити на спирту. Рекомендую 40% спирт. Беремо 1 частину рослини на 5 частин спирту. Настоюємо 14 днів у тіні, кожен день збовтуємо і вживаємо по 30 крапель 30 мл води 3-4 рази на добу, – радить фітотерапевт.

Протипоказання: заборонено вживати дітям до 6 років, гіпотонікам та хворим на гастрит з підвищеною кислотністю шлунка, що мають виразку шлунка та 12-палої кишки.

У будь-якому разі, перш ніж додавати ці лікарські рослини до свого раціону – проконсультуйтеся з фахівцем.

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны