17 июня, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
"Маска старого" від мобілізації – правда чи вкид росіян: що стоїть за фото і відео, які збурили мережу
"Маска старого" від мобілізації – правда чи вкид росіян: що стоїть за фото і відео, які збурили мережу

"Маска старого" від мобілізації – правда чи вкид росіян: що стоїть за фото і відео, які збурили мережу

У мережі днями почала ширитися інформація про те, що нібито "бізнесмени з Одеси" почали продавати "маски пенсіонера" за понад 13 тисяч гривень для уникнення військовозобов'язаними українцями вручення повісток. Особливо завзято розганяють ці повідомлення російські ЗМІ та топ-пропагандисти: вони стверджують, що бажаючих таким чином "замаскуватися" від представників ТЦК в Україні величезна кількість.

Однак, як і зазвичай, реальність виявилася відмінною від поширюваних російською пропагандою тез. OBOZ.UA розібрався, що собою являє "маска старого" і відслідкував появу та розгін чергового російського фейку.

Останніми днями у мережі активно шириться інформація про нову "вигадку" українців для уникнення мобілізації. Цього разу військовозобов'язаним чоловікам, які бояться вийти на вулицю через те, що там їм можуть вручити повістку до військкомату, нібито прийшли "бізнесмени з Одеси". Вони начебто пропонують придбати надзвичайно реалістичну силіконову маску, яка допоможе "перевтілитися" у пенсіонера – та ще й так вдало, що навіть при тривалому розглядуванні з близької відстані ніхто не помітить "підстави".

Особливо завзято про нові "хитрощі", до яких нібито вдаються українці, розповідають російські пропагандисти.

Так, російська "Газета.ру" з посиланням на видання "Страна", що в Україні потрапило під санкції, пише, що про призначення маски як засобу для "вбереження від вручення повістки" пишуть автори відповідних повідомлень на маркетплейсах, зокрема, на OLX. Саме з цим нібито пов'язана висока ціна за маску – 13 600 грн, хоча, зазначають російські пропагандисти вслід за "Страною", можна знайти таку і за 800 грн.

"Продавці запевняють, що з відстані ближче за пів метра маска виглядає як живе обличчя літнього чоловіка", – зазначають пропагандисти, побіжно додаючи, що в Україні готуються посилити мобілізацію, пропонують проводити її "через лотерею чи жеребкування", а на вулицях українських міст і насамперед Одеси тільки те й роблять, що виловлюють потенційних призовників на вулицях та в магазинах.

Ще далі пішли у російському "Московському комсомольці".

"В українському сегменті Інтернету пропонують купити "маску старого", яка, на думку продавців, повинна вберегти від вручення повістки. Товар на маркетплейсах пропонується як "Маска силіконова реалістична професійна". Натягнувши силіконовий виріб на обличчя, чоловік призовного віку перетворюється на літню людину старомодних окулярах... "Лайфхак від призову до військкомату", – не приховують маркетологи мети, з якою купують товар покупці", – вправлялися у "дотепності" пропагандидсти з цього видання.

До поширення повідомлень про "маску для уникнення мобілізації" залучили навіть "важку артилерію" у вигляді пропагандистки Ольги Скабєєвої, яка також розмістила відповідні відео у своєму Telegram-каналі.

В OLX дійсно є оголошення про продаж надреалістичних силіконових масок. І ціна там вказана висока – майже 14 тисяч гривень (китайські силіконові маски, зазначено в оголошенні, продаються за ціною близько 3 тисяч гривень і є гіршими за якістю).

Високу ціну продавець пояснює цей факт тим, що маска – ручна робота, її виготовлення потребує багато часу та сил. В оголошенні зазначено, що ці маски (а йдеться не лише про "маску старого", а й про багато інших "персонажів" віком від 25 до 65 років, призначено для кінозйомок, однак вони стануть справжньою знахідкою для тих, хто бажає влаштувати грандіозний розіграш для своїх близьких, коханих чи друзів.

Окрім масок продавець пропонує різноманітні професійні аксесуари для перевтілення у театрі та кіно.

Ані про "повістки" і "воєнкомів", ані про Одесу в оголошенні не сказано. Єдине "джерело" – скріншот "Страны" із прихованими даними про автора оголошення, що пропонує "маску з дефектом" за 800 грн. Чи є він українцем, чи оголошення для більшої переконливості розмістили самі росіяни – невідомо.

Немає жодних згадок про ухиляння від мобілізацій й у відео з демонстрацією масок, які поширюють росіяни. До слова, у коментарях до одного з таких дописів з відповідним відео (опублікованим навесні 2023 року) їм на це, а також на абсурдність поширюваного фейку, вказують.

Нагадаємо, раніше у ЗСУ спростували російський фейк про ураження бункера із заступником Залужного. Таких "успіхів", за твердженнями російських пропагандистів, окупанти нібито домоглися від час масованого ракетного удару 2 січня. Однак у ЗСУ заявили, що подібні заяви не мають нічого спільного з реальністю.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны