У Києві на Байковому кладовищі відкрили меморіал Леоніду Кравчуку
У Києві на Байковому кладовищі відкрили меморіал Леоніду Кравчуку

У Києві на Байковому кладовищі відкрили меморіал Леоніду Кравчуку

У Києві у вівторок, 9 січня, на Байковому кладовищі відкрили меморіал Леоніду Кравчуку. Меценатами встановлення пам'ятника на могилі Першого Президента незалежної України стали брати Григорій та Ігор Суркіси. Про це повідомив Антон Геращенко  у Telegram.

Сам пам’ятник зроблено з білого італійського мармуру, який привезли з Італії. На церемонії відкриття надгробка були присутні спікер ВР Руслан Стефанчук, друг Леоніда Макаровича Григорій Суркіс, рідні та близькі.

Леонід Кравчук – один із творців української Незалежності, останній голова Верховної Ради УРСР. 1991 року Леонід Кравчук став першим законно обраним президентом незалежної України. На той момент йому було 67 років. Саме Кравчук ставив підпис під історичним документом – Біловезькою угодою про припинення існування СРСР.

Кравчука багато хто знав як затятого комуніста. Лише 1998 року він перейшов під партійні прапори СДПУ(о). З 2009 року – безпартійний. У липні 2020 року очолив Тристоронню контактну групу щодо врегулювання ситуації на Донбасі.

  • Помер Леонід Кравчук на 89 році життя 10 травня 2022 року у Мюнхені, де проходив реабілітацію після операції на серці, яку переніс у 2021 році. У Леоніда Кравчука залишилася дружина Антоніна Михайлівна, їй зараз 88 років. У пари є син Олександр, онуки Марія та Андрій, дві правнучки.

 

Источник материала
Поделиться сюжетом