В одній з київських бібліотек розкажуть історію Щекавицької гори
В одній з київських бібліотек розкажуть історію Щекавицької гори

В одній з київських бібліотек розкажуть історію Щекавицької гори

Завтра, 18 січня, у приміщенні Державної наукової архітектурно-будівельної бібліотеки імені Володимира Заболотного відбудеться лекція відомого історика та краєзнавця Сергія Кардаша «Щекавицька гора: історія і сучасність».

«Ми розглянемо історію розвитку і значення Щекової гори в контексті міста Києва. Ознайомимося з історією діяльності та розвитку некрополя на Щекавиці, а також некрополів старовірів і мусульман. Дізнаємося про заселення і розвиток вулиць Олегівської та Лук’янівської, а також про сучасний стан цієї території. Переглянемо пам’ятки минувшини, які дивом збереглися до нашого часу»

В одній з київських бібліотек розкажуть історію Щекавицької гори - Фото 1

Інформаційним супроводом заходу стануть унікальні матеріали з фонду бібліотеки. Нагадаємо, що ця легендарна історична місцевість у Подільському та Шевченківському районах Києва, що знаходиться на височині між Подолом, вулицею Глибочицькою, вулицею Лук’янівською та Юрківський байрак.

За легендою, на Щекавиці був похований київський князь Олег, який загинув у 912 році. Завдяки цьому за Щекавицею закріпилися також назви Олегова могила, Олегова гора, Олегівка. Вперше «Щекавиця», або «Щекова гора» згадується 1151 року зі спробою князя Юрія Долгорукого захопити Київ.

В одній з київських бібліотек розкажуть історію Щекавицької гори - Фото 2
Гора Щекавиця. фото з колекції ДНАББ імені Володимира Заболотного

У 1772 році київський магістрат заснував на Щекавиці цвинтар для поховань мешканців Подолу. У 1782 році на горі збудована церква Всіх Святих, поблизу якої ховали визначних діячів магістрату та держави, зокрема покояться: композитор Артемій Ведель, архітектори: Андрій Меленський та Михайло Іконніков, історик Петро Лебединцев, а також цілі династії відомих киян.

У 1935 році цвинтар і церква були зруйновані. Від храмового комплексу зберігся лише цегляний одноповерховий будинок причту.

В одній з київських бібліотек розкажуть історію Щекавицької гори - Фото 3
Церква Всіх Святих та некрополь на Щекавиці. Фото з відкритих джерел

24 вересня 2020 року, рішенням Київради створений ландшафтний заказник «Гора Щекавиця». Охоронну зону заказника встановлено між вулицями Олегівською, Лук’янівською, Нижньоюрківською, Кирилівською та Нижнім Валом.

У вересні 2022 року, історична місцевість столиці стала справжнім мемом, після погроз російського диктатора, щодо завдання ядерного удару по Києву. Тоді ж серед користувачів соцмереж поширився мем «оргія на Щекавиці в момент ядерного удару».

В одній з київських бібліотек розкажуть історію Щекавицької гори - Фото 4

Лекція «Щекавицька гора: історія і сучасність»

Популярні новини зараз
Київрада планує передати історичну Садибу Грубера під офісний центр з ресторанами фірмі, де одним із засновників є Андрій Шевченко У Києві презентували трилогію про Марію Примаченко Біла Церква готується вкласти 9,1 млн гривень у паливо для тролейбусів Юні спортсмени та спортсменки з Київщини зайняли призові місця в легкоатлетичних змаганнях
Показати ще
  • Коли: 18 січня о 15.00
  • Де: ДНАББ імені Володимира Заболотного, проспект Берестейський, 50.
  • Контактна особа: Світлана Шостак тел.: 044 456-01-72, e-mail: socio_dnabb@ukr.net
  • Вхід вільний
Источник материала
loader
loader