Нам треба не на кухнях виготовляти FPV: Порошенко сказав, що потрібно зробити для перемоги
Нам треба не на кухнях виготовляти FPV: Порошенко сказав, що потрібно зробити для перемоги

Нам треба не на кухнях виготовляти FPV: Порошенко сказав, що потрібно зробити для перемоги

Коли закінчиться війна, як зберегти державу, якою буде українська перемога і що кожен має для цього зробити – про це говорять люди в кожному місті та селі нашої держави. Українці хочуть чесної дорослої розмови – переконаний Петро Порошенко.

Про це п'ятий президент говорив з учасниками зустрічі у Львівському національному університеті імені Івана Франка.

У переповненій залі – студенти, професори, підприємці, освітяни, волонтери і ветерани цієї війни.

Порошенко, який щойно побував на Личаківському цвинтарі, де з дня у день зростає кількість українських прапорів, пропонує вшанувати пам’ять полеглих на фронті.

"Перше питання, яке мені сьогодні ставили у Львові: коли закінчиться війна, як закінчиться війна і що є наша перемога. Я наголошую: наша перемога у війні – це повноцінне членство України в НАТО. Це єдино можлива гарантія безпеки держави. Бо всі "безпекові запевнення" не працюють.  Зараз нічого важливішого для України, ніж членство в НАТО, немає. Тому кожен день ми маємо робити все, щоб до Вашингтонського саміту ми виконали всі попередні вимоги, необхідні для запрошення", – переконаний Петро Порошенко.

П’ятий Президент також прозвітував, що від початку повномасштабного вторгнення його особиста допомога ЗСУ перевищила 3,6 млрд грн. А разом з волонтерами ГО "Справа Громад", які залучають кошти небайдужих українців, – перевищила 4,2 млрд грн. На фронт, зокрема, передали 300 вантажівок DAF, 134 бензовози,  360 квадроциклів для евакуації поранених, 17 потужних тягачів FODEN та 61 DAF YA 444X, 20 машин TATRA 8X8, а також 5 тисяч шин. У десантні війська передали 11 бронемашин SHIELD, які вже врятували не одне життя наших бійців.

Також у бригади ЗСУ передали 1230 дронів MAVIC, 90 БПЛА "POSEIDON", 31 БПЛА "Валькірія", 350 дронів AUTEL, 74 БПЛА MATRICE 30T, 20 БПЛА SHARK, 9 дронів "Лелека",  а також 1490 FPV дронів українського виробництва. "Ми прийняли рішення – допоки FPV будуть ефективні, 2 тисячі дронів на місяць  ми будемо продовжувати виготовляти. Ми плануємо у 2024-му році виготовити 29 600 FPV дронів на суму понад 650 мільйонів гривень. Бо коли ми буваємо на фронті, то розуміємо, що треба терміново скорочувати фінансування інших програм і виділяти на FPV дрони", – пояснює Порошенко.

Військовим передали 20 тисяч гранатометних боєприпасів для скидання з дронів, а також снайперські гвинтівки та унікальні приціли для бійців ССО, стракбойльні комплекси для центрів підготовки мобілізованих.  

"Один прицільний комплекс ARСHER коштує майже 680 тисяч гривень. Але він робить дива. Там все є – дальномір, метеостанція, нічне бачення – і снайпер виходить і робить свою справу. Ми поставили Сухопутним військам і Силам спеціальних операцій 1300 гвинтівок  – ми повністю переозброїли з колишніх радянських гвинтівок на американські і закупили українські. І закупили 1 мільйон патронів для снайперських гвинтівок", – розказує Порошенко.

Він також зазначив, що важливою складовою підтримки ЗСУ є турбота про воїна – тому на фронт вже передали мільйон хімічних грілок, комплекти зимового одягу, тисячі буржуйок, генераторів, бронежилетів, кевларові шоломи. Для потреб військових виготовляють пересувні прально-душові комплекси, ремонтні майстерні, мобільний шиномонтаж, пункти управління БПЛА на базі вантажівок DAF.

150 мільйонів гривень Петро Порошенко інвестував у розробку і виробництво нових систем РЕБ для боротьби з ворожими безпілотниками, які стали величезною загрозою для наших бійців. І це лише частина, про яку зараз можна говорити, пояснює п’ятий Президент. Дві третини проєктів поки що не розголошуються з міркувань безпеки виробництва та постачань.

"Ми зараз укладаємо контракти на першу партію – 25 екскаваторів і землерийну техніку для будівництва фортифікаційних споруд. Бо якщо держава не будує – їх буде будувати Порошенко. Ми повторимо наш досвід, коли кожна ОДА несла відповідальність за ділянку фронту, і там були побудовані три лінії оборони", – нагадав п’ятий Президент.

"Треба навчитися чесно розмовляти з дуже дорослим, відповідальним, сміливим і найкращим у світі українським народом. Засідання парламенту треба зробити відкритими. Нам треба робити фортифікаційні споруди. Нам реба робити новітнє озброєння, збільшити виробництво того, що ми поставили на потік – "Нептуни", "Вільха", "Стугни", "Корсари" і багато іншого. Нам треба не на кухнях виготовляти FPV. У кожній бригаді має бути достатній запас FPV дронів, і воювати нам треба не лопатами", – наголошує Порошенко.

П’ятий Президент подякував львів’янам за теплі зустрічі і зазначив, що разом з ініціативною групою місцевої громади обговорив відновлення музею Романа Шухевича, який був знищений під час обстрілу "шахедами" 1 січня. На думку Порошенка, музей Шухевича – це наша духовна зброя проти ворога, і він має бути відбудований якнайшвидше. Львів’яни цю позицію підтримують, і кожен охочий може також долучитися до цього важливого проєкту.  

Источник материала
Поделиться сюжетом