Український дипломат дорікнув Заходу: досягти перемоги неможливо
Український дипломат дорікнув Заходу: досягти перемоги неможливо

Український дипломат дорікнув Заходу: досягти перемоги неможливо

Дипломат, надзвичайний і повноважний посол України в Республіці Хорватія, Боснії і Герцеговині (2010-2017 рр.) Олександр Левченко заявив про те, що Україна хоче більш чіткого розуміння щодо підтримки Заходу — чіткішої артикуляції, а не просто "допомога буде стільки, скільки буде потрібно".

"Стільки, скільки потрібно" — уже звучить півтора року. І немає уточнення, потрібно для чого? Для стримування? Для того, щоб не програти? Для того, щоб все-таки витіснити російські війська? Умовно, звичайно, якщо Захід боїться слів "перемога України", нормальне формулювання "доти, доки Росія не буде змушена вивести всі свої війська з території України" або "вихід на кордони 1991 року", тому що ми включаємо Крим і тимчасово окуповані території [частини] Донбасу", — сказав він в ефірі телеканалу FREEДОМ.

На думку дипломата, про це можна говорити, потихеньку запускати таку термінологію під час дискусій, щоб розуміти, як партнери її сприйматимуть, а головне — реалізовуватимуть.

"Головне — давати конкретну підтримку в цьому. Якщо Німеччина і Франція збільшать ще вдвічі свою підтримку, але називатимуть це "допомогою, скільки потрібно", Київ із цим погодиться. Можна поміняти формулювання "до перемоги України", але якщо водночас даватимуть озброєння і фінансову підтримку лише на 20% більше, ніж зараз, то реальної перемоги досягти з таким фінансуванням буде неможливо. Тому ми в таких межах, умовностях", — каже Левченко.

Проте, зазначив він, вони існують, але загальний тренд зрозумілий.

"Росія стала більш зрозуміла Європейському Союзу як країна, яка є ворогом. Навіть не опонентом, а ворогом. Тим більше, що себе Росія так і називає, і називає Євросоюз фактично своїм ворогом. Тому нічого дивного не було б, щоб дещо змінював свою фразеологію і Європейський Союз від обережної до більш конкретної", — резюмував Олександр Левченко.

Источник материала
Поделиться сюжетом