Закликали визнати депортацію геноцидом. ПАРЄ ухвалила резолюцію про становище українських дітей
Закликали визнати депортацію геноцидом. ПАРЄ ухвалила резолюцію про становище українських дітей

Закликали визнати депортацію геноцидом. ПАРЄ ухвалила резолюцію про становище українських дітей

Парламентська асамблея Ради Європи схвалила резолюцію про становище українських дітей.

Про це повідомила заступниця голови Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики, член української делегації в ПАРЄ Євгенія Кравчук.

Рішення ухвалили одноголосно, 85 депутатів ПАРЄ підтримали резолюцію.

Зараз дивляться

Документ поновив положення про те, що депортація дітей України становить воєнні злочини, злочини проти людяності та містить ознаки геноциду.

Зазначено, що порівняно з Резолюцією 2495 (2023), що Асамблея прийняла минулого квітня, сьогоднішня містить додаткові пункти на захист українських дітей. Зокрема, ПАРЄ закликає держави-члени посилити політичну активність та підтримку гуманітарних організацій для захисту внутрішньо переміщених дітей.

Також резолюція підтримала ініціативу Bring Kids Back UA та створення Міжнародної коаліції країн з повернення українських дітей. Окрім того, ПАРЄ привітала створення Центру захисту прав дитини, що працює під наглядом Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Асамблея Ради Європи закликала:

  • прийняти на рівні національних парламентів заяви та/або резолюції, що визнають депортації, насильницькі переміщення та невиправдані затримки з репатріацією українських дітей злочином геноциду;
  • інформувати компетентні органи України про перетин кордону громадянами РФ, які незаконно усиновили чи встановили опікунство над українською дитиною;
  • запровадити та забезпечити подальше дотримання санкцій проти РФ та Білорусі, а також включити до санкційних списків осіб, причетних до депортації українських дітей;
  • оцінити участь представників ЗМІ у пропагандистських кампаніях, організованих РФ та Білоруссю щодо депортованих українських дітей, з метою застосування відповідних заходів, наприклад, щодо відмови в акредитації та допуску на публічні заходи.

Окрім того, орган посилить співпрацю шляхом створення комітету, що дозволить парламентарям сприяти покращенню становища дітей України, де б вони не перебували.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

22 січня стартувала зимова сесія ПАРЄ. Українська делегація подавала запит на проведення дебатів щодо становища українських дітей.

Фото: Євгенія Кравчук

Теги по теме
Россия ПАСЕ
Источник материала
Поделиться сюжетом