19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
РФ порушила права українців на освіту в Криму, а порушення нею міжнародного права в забороні Меджлісу не доведено, - суд ООН
РФ порушила права українців на освіту в Криму, а порушення нею міжнародного права в забороні Меджлісу не доведено, - суд ООН

РФ порушила права українців на освіту в Криму, а порушення нею міжнародного права в забороні Меджлісу не доведено, - суд ООН

Міжнародний суд завершив розгляд скарги України за звинуваченнями на адресу Росії, поданої у 2017 році.

Міжнародний суд ООН  виніс рішення за позовом України проти РФ щодо порушення останньою Міжнародної конвенції про заборону расової дискримінації. Про це повідомляє кореспондент  «Європейської правди».

Міжнародний суд завершив розгляд скарги України за звинуваченнями на адресу Росії, поданої у 2017 році, нагадує «ЄП».

Суд ООН відхилив більшу частину звинувачень України на адресу РФ з цього позову, у тому числі вирішив, що вважає недоведеним порушення Росією міжнародного права в забороні діяльності Меджлісу.  

Натомість суд визнав, що Росія порушила свої зобов’язання щодо недискримінації української меншини у сфері освіти. Президентка Суду Джоан Доног’ю, зокрема, звернула увагу на дані про раптове зменшення кількості школярів, що навчаються українською. «Було зниження на 80% у перший рік (після протиправної анексії Криму), і ще на 50% у подальший», — зазначила суддя.

Читайте також: 

  • Українську мову у школах Криму не вивчають навіть факультативно
  • Як «правильно» дезінформувати українських дітей про окупацію Криму: росіяни розробили методички для вчителів на ТОТ

Вона пояснила, що суд вважає непереконливими пояснення РФ про природні причини такого зниження. «Навіть зважаючи на те, що був суттєвий відплив українських родин на материкову Україну, Суд не вважає це обґрунтуванням різкого зменшення обсягу навчання на 90%», — заявила вона.

Також суд підтвердив, що Росія порушувала його наказ від 2017 року про тимчасові заходи (зокрема, щодо заборони Меджлісу). Але оскільки в підсумку суд не знайшов у цьому порушення Конвенції про заборону расової дискримінації, то жодних покарань за це країні-агресорці не призначили.

Раніше ми повідомляли, що, за інформацією активіста, правозахисника, заступника директора Українського інституту Аліма Алієва, за роки окупації Криму на півострові зареєстрували понад п'ять тисяч порушень прав людини. Вони переважно стосуються представників кримськотатарського народу. 

Читайте також

  • Історія анексії Криму: від українського курорту до російської військової бази
  • 3800 цивільних українців зазнали тортур від російських загарбників, — Офіс генпрокурора

Фото: ілюстративне / з відкритих джерел

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги по теме
Крым российская агрессия ООН Образование крымские татары
Источник материала
Поделиться сюжетом