Нафтову “трубу Медведчука” остаточно повернули у державну власність — ФДМУ
Нафтову “трубу Медведчука” остаточно повернули у державну власність — ФДМУ

Нафтову “трубу Медведчука” остаточно повернули у державну власність — ФДМУ

Верховний суд України остаточно визнав державне право власності на українську частину магістрального нафтопродуктопроводу Самара — Західний напрямок, яка раніше опосередковано належала колишньому нардепу Віктору Медведчуку.

Про це повідомляє пресслужба Фонду державного майна України із посиланням на його голову Віталія Коваля.

За його словами, у державній власності тепер 800 км нафтопроводу, що пролягають територією шести областей України – тобто це важливий для енергетичної безпеки інфраструктурний об’єкт.

Зараз дивляться

– Фонд державного майна принципово та послідовно стоїть на захисті інтересів держави. Адже державне — це наше спільне, а не нічиє, — наголосив Віталій Коваль.

Нафтопродуктопровід Самара – Західний напрямок збудували ще за часів СРСР, а після проголошення незалежності України мав перейти у власність держави на підставі правонаступництва. Проте дочірня компанія російської АК Транснафтопродукт трубопровід у власність України не передала.

Нафтопродуктопровід Самара – Західний напрямок

Фонд держмайна намагався повернути цей нафтопровід у державну власність з 2011 року.

У 2011 році Господарський суд Рівненської області за позовом Генпрокуратури визнав за Україною право власності на українську частину труби. Однак у 2017 році суд змінив своє рішення та відмовив в задоволенні позову ГПУ.

У 2017 році НАБУ та Спеціалізована антикорупційна прокуратура розпочали розслідування обставин передачі права власності на трубопровід. За результатами розслідування, Вищий антикорупційний суд заарештував об’єкт інфраструктури. З 2021 року трубопровід знаходиться в управлінні Укртранснафти.

У 2021 році Фонд держмайна подав позов до Господарського суду Житомирської області щодо визнання за державою права власності на трубопровід. 13 червня 2023 року суд задовольнив позов.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

31 січня 2024 року Верховний суд Касаційного господарського суду залишив це рішення без змін. Таким чином Україна є повноправною власницею цього майна.

До чого тут Медведчук

У 2021 році журналісти опублікували запис розмови між нібито одним Віктором Медведчуком та головою правління і президентом оператора магістральних нафтопроводів Росії Транснафта Миколою Токарєвим. Тоді чоловік, голос якого схожий на голос Медведчука, заявив, що справу щодо труби призупинили.

Згодом журналісти Bihus.Info оприлюднили другу частину телефонних розмов Віктора Медведчука. Тоді Медведчук обговорював план як не дати Україні націоналізувати трубу, і заявляв, що дехто головний допоможе владнати питання в судах.

Зауважимо, що зараз триває реєстрація права власності держави на трубопровід.

Теги по теме
Виктор Медведчук нефть
Источник материала
Поделиться сюжетом