Падіння нарешті зупиниться: що буде з депозитними ставками наступного тижня
Падіння нарешті зупиниться: що буде з депозитними ставками наступного тижня

Падіння нарешті зупиниться: що буде з депозитними ставками наступного тижня

Що буде з гривневими депозитами

Дмитро Замотаєв розповів для 24 Каналу, що після зниження ставки за 3-місячними депозитними сертифікатами до 19% у грудні, досі відбувається поступове скорочення дохідності за гривневими вкладами в середньому на 0,5 – 1,5%.

На думку банкіра, більшість фінансових установ уже встигли змінити відсотки за вкладами, тому певний час вони залишаться сталими. Прогноз на наступний тиждень такий:

  • вклади на від 3 до 6 місяців – 13,5% річних;
  • від 9 до 12 місяців – 12,5 – 13% річних.

Дмитро Замотаєв

Директор департаменту роздрібного бізнесу ГЛОБУС БАНКУ

Разом з тим, припускаємо, що подальші зміни ставок стануть можливими лише за умови отримання достатніх обсягів макрофінансової допомоги, що дадуть змогу розвивати економіку й закривати величезні видатки бюджету. І лише за фактичним наслідком системного отримання коштів в достатньому обсязі регулятор може вдатися до корекції облікової ставки (від якої прямо залежить розвиток кредитування), так і ставки за 3-місячними депсертифікатами, яка формує політику дохідності гривневих вкладів.

Він припустив, що нині дохідність за гривневими вкладами є досить привабливою, адже це найбільш зрозумілий спосіб, який не вимагає економічних знань. До того ж прибуток за такими пропозиціями досі залишається високим – в середньому 5 – 6% річних.

Якими будуть валютні пропозиції

За останні кілька місяців популярність валютних депозитів скоротилася, через скорочення ставок. За період з літа 2023 року по січень 2024 – ставки за доларом впали 0,7 – 0,8% річних, а за євро – на 0,5 – 0,6%.

І тенденція до подальшого скорочення прибутковості валютних депозитів триватиме: очікується, що до весни середні ставки доларових вкладів знизяться до 2 – 1,9% річних, а в євро – до 1,6 – 1,7% річних,
– додав Замотаєв.

Він наголосив, що попри корекцію ставок, популярність вкладів у гривні досі висока – приріст нових вкладів становить близько 7 – 10%. Попит поділився так:

  • на вклади до 6 місяців – 50%;
  • від 9 до 12 місяців – 35%;
  • від 1,5 до 2 років – 15%.

Теги по теме
Деньги курс валют Банк
Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны