13 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
У Харкові студенти у вільний час вчаться надавати фізіотерапевтичну допомогу військовим
У Харкові студенти у вільний час вчаться надавати фізіотерапевтичну допомогу військовим

У Харкові студенти у вільний час вчаться надавати фізіотерапевтичну допомогу військовим

У Харкові студенти-медики чотирьох вишів у вільний час навчаються фізичній терапії і відпрацьовують навички, щоб допомагати військовослужбовцям, які мають проблеми опорно-рухового апарату.

Про це кореспондентові Укрінформу розповіли в позаштатному підрозділі фізичної реабілітації Оперативного угруповання військ “Харків”.

“У нас є план навчання, проводимо лекції, майстер-класи. Молоді люди, які одночасно хочуть розвиватися, набути досвіду, допомогти нашим військовим, мають змогу працювати з пацієнтами. Ми постійно присутні - наглядаємо, допомагаємо. Студенти приходять у свій вільний час, у вихідні”, - розповів фізичний терапевт, військовослужбовець Сергій Іванов.

За його словами, військовим необхідна така терапія, адже такі проблеми через навантаження - носіння бронежилетів, БК - є в усіх. "Наприклад, сьогодні серед наших пацієнтів є військовослужбовець зі спондилолістезом (патологічне захворювання, яке характеризується зміщенням верхнього хребця щодо нижнього, - ред.). Хоча це хронічне захворювання, та принаймні ми можемо зняти м’язово-тонічне напруження, полегшити стан”, - сказав фахівець.

Навчання триває кілька місяців. Спершу відбуваються лекції та тренінги, та основну увагу приділяють практиці: під наглядом професіоналів студенти опановують різні види масажу, рухової активності, інструментальні техніки - вакуумну та перкусійну терапії.

У Харкові студенти у вільний час вчаться надавати фізіотерапевтичну допомогу військовим / Фото: В'ячеслав Мадієвський, Укрінформ

Першими випускниками таких курсів були студенти-медики ХНУ ім. Каразіна. Зараз у проєкті задіяно ще три виші - до занять долучаються майбутні фізичні терапевти та реабілітологи з Державної академії фізкультури, студенти кафедри реабілітації і здоров’я Національного фармацевтичного університету, здобувачі вищої освіти з Національного медичного університету. Переважно це студенти 1-3 курсів.

Іванов зауважив, що у студентів медичних спеціальностей через пандемію COVID-19 і потім повномасштабну війну практика була дуже обмеженою, тож тепер учасники медичного проєкту набувають величезного практичного досвіду.

Його колега Галина Гогінава наголошує, що допомога потрібна військовим різних спеціальностей, оскільки різні фізичні навантаження породжують різні проблеми.

“Наприклад, штурмові війська - це рух на великі відстані зі значним навантаженням. Це впливає на ноги, спини, поперек. Хлопці, які працюють на важкій броньованій техніці, страждають від стрибків із навантаженням, вібраційної деформації. У тих, хто стоять на варті добу, інша картина”, - сказала вона.

За словами медика, студенти мають змогу діагностувати різні стани, захворювання. Потік охочих навчатися не зменшується, у дівчат і хлопців шалених ентузіазм та натхнення, вони прагнуть допомагати захисникам.

Гогінава зауважила, що фізичні терапевти, які навчають молодь, їздять на передову, практично по всій лінії фронту: “Лиман, Бахмут, Авдіївка, Соледар, вся Харківська область, південь. Звичайно, військові раді нам, бо їм усім потрібна допомога. Наша мета - щоб у майбутньому у кожному підрозділі з'явився свій фізичний терапевт, який допомагав би постійно. Таких фахівців украй не вистачає”.

Підтримують проєкт закордонні благодійні організації.

Як повідомляв Укрінформ, у Вінниці на благодійних засадах планують побудувати реабілітаційно-спортивний комплекс для відновлення захисників та постраждалих від війни, людей із інвалідністю, літніх та молоді.

Теги по теме
Харьков Медицина
Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны