Звільнення не покарання. Непокаране зло завжди стає сильнішим – Шабунін про тиск на Bihus.Info
Звільнення не покарання. Непокаране зло завжди стає сильнішим – Шабунін про тиск на Bihus.Info

Звільнення не покарання. Непокаране зло завжди стає сильнішим – Шабунін про тиск на Bihus.Info

Звільнення не покарання. Непокаране зло завжди стає сильнішим – Шабунін про тиск на Bihus.Info

Використання СБУ для тиску на журналістів неприпустиме. 

Звільнення керівників правоохоронних органів, які очолюють «операцію» із залякування журналістів та активістів не є повноцінним покаранням, а відсутність покарання по суті не виключає повторення ситуацій у майбутньому, заявив голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

«Непокаране зло завжди повертається наглішим і сильнішим. Використання спецслужби для дискредитації журналістів – чистої води зло», - написав він в Telegram, реагуючи на заяву журналістів Bihus.Info, що за ними стежили представники Департамент захисту національної державності спецслужби.

Він нагадав, що свого часу йомуспалили будинок, після того, як він помічав стеження за ним, ймовірно представників СБУ, а згодом батьків залякували, кидаючи гранати під двері.

«Жоден з цих злочинів так і не було розслідувано, а винних – покарано. В першу чергу через те, що не покарали СБУшників з першого “мітингу”. Якщо не покаралали їх – значить влада з цим ок і значить можна ще», - зазначив Шабунін.

Він додав, що звільнення керівника – не покарання.

«У моєму кейсі керівника тих СБУшників теж звільнили, і Зеленський теж гучні заяви робив. І що? А нічого. Саме тому все, як ви бачите, зайшло на нове коло. Далі знову спалені будинки і гранати? Чи кримінальні справи? Є де Татарову розвернутися, правда?», - зазначив голова ЦПК.

«Допоки справжні організатори і замовники не отримали підозр і не сіли на лаву підсудних – вважати такими треба владу – конкретно Офіс Президента», - підсумував він.

Напередодні журналісти Bihus.Info заявили, що ідентифікували тих, хто проводив операцію зі встановлення прихованих камер у готельні номери, де редакція відпочивала 27 грудня 2023 року. За їхньою інформацією, стеження проводив Департамент захисту національної державності (ДЗНД) СБУ. До встановлення техніки імовірно залучали і Департамент оперативно-технічного забезпечення СБУ.

У відповідь в СБУ стверджують, що стеження за журналістами начебто пов'язано з протидією наркодилерам.

Зокрема після «зйомки» корпоративу редакції у середині січня  YouTube-канал «Народна правда» опублікував відео, що, як стверджується, фіксує вживання різних наркотиків працівниками Bihus.Info на новорічному корпоративі. Автори ролика стверджували, що заборонені речовини вживали «журналісти», однак як з’ясувалось згодом, це були оператори, яких із команди звільнили. Сам канал невдовзі видалив відео та закрив доступ. 

31 січня президент Зеленський звільнив  начальника департаменту захисту національної державності Служби безпеки України Романа Семенченка. В СБУ визнали, що звільнення було пов’язане із справою про стеження за журналістами Bihus.Info.

Внутрішній фронт України проти корупції, непрофесіоналізму та злочинної бездіяльності влади тримається на кількох десятках людей. Однак зараз їх системно намагаються з цього фронту демобілізувати, аби створити «марафон тиші». Про причини тиску на журналістів та можливі наслідки для країни в статті читайте «Внутрішній фронт. Хто й навіщо тисне на антикорупційних журналістів і активістів» у матеріалі  Інни Ведернікової  та Тетяни Безрук.

Источник материала
Поделиться сюжетом