Українці заплатять 29 млн грн на відрядження для Агенції, яку контролює реформатор від МО Жумаділов
Українці заплатять 29 млн грн на відрядження для Агенції, яку контролює реформатор від МО Жумаділов

Українці заплатять 29 млн грн на відрядження для Агенції, яку контролює реформатор від МО Жумаділов

Українці цього року заплатять зі своїх кишень понад 29 млн грн на відрядження працівників новоствореного «Агентства закупівель у сфері оборони», яке очолював і контролює Арсен Жумадилов.

Про це пише політичний експерт Олексій Голобуцький, який проаналізував роботу створених минулого року держпідприємств – «Агентства закупівель у сфері оборони» та «Державного оператора тилу».

Підприємства перебувають у віданні Міноборони та були створені під гаслами реформи закупівель для ЗСУ.

Увагу експерта привернув факт того, що на утримання ДП з бюджету витрачають сотні мільйонів гривень, але створити прозорі та ефективні механізми закупівель для армії поки що не вийшло.

29 млн грн – один із прикладів того, які суми йдуть з бюджету на співробітників новостворених підприємств. У зазначену суму увійшла оплата за квитки, готелі, оренду авто та подібні послуги для працівників Агентства закупівель у сфері оборони.

«Якщо вона пробила собі таку колосальну суму лише на робочі відрядження, виникає логічне питання: невже виявилася такою ефективною за короткий час свого існування? Спойлер: ні, не стало. Агентство Жумадилова лише знайшло короткий шлях до освоєння колосальних сум з бюджету» , - наголосив Голобуцький.

Він звернув увагу на нещодавній тендер на постачання продуктів харчування для ЗСУ на 3,7 млрд. грн., який оголосило «Агентство».

«При тому, що Жумадилов обіцяв прозорі та рівні умови для всіх, в умовах тендеру Агентство прописує вимогу до учасників: мати не менше ніж 25 приміщень/складів/комплексів в одному кластері. Швидше за все, хто з учасників торгів має саме таку кількість приміщень, тож умови були виписані саме під нього. Ось вам і прозорість» , – написав політичний експерт.

Також, зазначив він, є інша цікава деталь тендеру: вартість набору харчування несподівано збільшується зі 120 до 139,38 грн., внаслідок чого вартість лоту зростає на 1,5 млрд. грн. Голобуцький вважає, що це жирний улов для Агентства Жумадилова, адже згадані держпідприємства фінансуються за рахунок комісії у розмірі 0,4% від суми кожного контракту.

«Отже, вони зацікавлені не як або здешевлення лотів, а виключно в їх подорожчанні. Бо більше мільйонів капатиме на рахунок самих держпідприємств. 0,4% - начебто невелика комісія на перший погляд. Але за рахунок масовості закупівель на армію це сотні мільйонів гривень, які осідають для кишень чиновників МО» , – резюмував експерт.

Він також наголосив, що до Жумаділова залишається одне питання: «Де обіцяні реформи?».

Источник материала
Поделиться сюжетом