20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Великобританія вкотре продемонструвала Україні свою рішучу підтримку, першою підписавши безпековий договір, - нардеп Пушкаренко
Великобританія вкотре продемонструвала Україні свою рішучу підтримку, першою підписавши безпековий договір, - нардеп Пушкаренко

Великобританія вкотре продемонструвала Україні свою рішучу підтримку, першою підписавши безпековий договір, - нардеп Пушкаренко

Про це під час ефіру телемарафону «Єдині новини» зазначив заступник голови Комітету ВР з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Арсеній Пушкаренко.

Нещодавно відбувся історичний візит до України Прем’єр-міністра Великобританії Ріші Сунака.

«У непростий для нашої країни період, коли є затримка з постачанням зброї, коли «на паузі» допомога від США через внутрішню ситуацію перед початком передвиборчої кампанії, Великобританія вкотре продемонструвала нам свою рішучу підтримку, першою підписавши безпековий договір із нашою країною», - наголосив народний депутат.

Він також нагадав, що Україна дуже акуратно ставиться до такого визначення як гарантії безпеки.

«Ми добре пам’ятаємо, як 30 років тому було підписано Будапештський меморандум. Тоді однією з країн-гарантів виступила росія, яка зараз стала державою-агресором. Тож Президент України Володимир Зеленський та його команда серйозно підійшли до підписання цієї угоди, аби безпекові договори були не просто папірцями з гарним текстом, а мали ґрунтовне наповнення та були реальними інструментами для запобігання в майбутньому такої агресії, яку маємо сьогодні проти України», - заявив Арсеній Пушкаренко.

Він зазначив, що договір між нашою державою та Великобританією став першою двосторонньою угодою у межах Спільної декларації про підтримку України, яку в липні 2023 року було ухвалено країнами Великої сімки на Вільнюському саміті НАТО. Тоді у Литві, на непростому для нас Саміті, завдяки дипломатичним зусиллям Президента Зеленського було досягнуто важливих для нашої країни результатів.

Народний депутат також зазначив, що, крім досягнутих гарантій безпеки від G7, було погоджено роботу над Річною національною програмою Україна - НАТО, яка передбачає відповідні реформи для вступу в Альянс нашої держави і яка була затверджена міністрами закордонних справ країн НАТО у грудні минулого року. Також на сьогодні ще чимало країн поза G7 працюють з Україною над підписанням таких договорів.

«Водночас варто пам’ятати, що досягнуті гарантії безпеки — це лише перехідний етап до вступу в НАТО, адже наша ключова мета незмінна – вступ до Альянсу», – відзначив Арсеній Пушкаренко.

Источник материала
Поделиться сюжетом