День святого Власія 11 лютого: як уберегтися сьогодні від бідності та нещасть
День святого Власія 11 лютого: як уберегтися сьогодні від бідності та нещасть

День святого Власія 11 лютого: як уберегтися сьогодні від бідності та нещасть

У це православне свято не можна скупитися на м’ясо та займатися прибиранням

Згідно з новим церковним календарем, встановленим УПЦ та УГКЦ, християни в неділю, 11 лютого (24 лютого за старим стилем), відзначають пам’ять святого мученика Власія, єпископа Севастійського. Цей день також відомий у народі як Власів день або Коров’яче свято.

У IV столітті на прохання місцевих жителів Власій був призначений єпископом. У період великого гоніння на християн, організованого імператором Діоклетіаном, він втішав християн і відвідував мучеників у в’язницях. У Севастії (в римській провінції Каппадокія в Малій Вірменії (нині Сівас)) Власій став жертвою жорстоких тортур, які проводив місцевий правитель у спробі зламати його віру, але святий залишався відданим Христу, і приблизно у 316 році він зазнав мученицької смерті — йому відрубали голову.

Традиції та прикмети на 11 лютого

Цього дня у храмі освячують житній коровай і після цього ділять його на шматочки, які домашні тварини по черзі з’їдають. А надвечір була традиція подавати на стіл печеню.

11 лютого особливу увагу за старих часів приділяли свійським тваринам. Наші предки радували своїх корів, коней, овець та інших тварин найкращим кормом.

Свято відзначалося з великим розмахом: запрошували родичів, варили пиво. Вважалося, що якщо не приділити увагу цьому святу, то незабаром це могло завдати неприємностей господарству.

Власівські морози вважалися останніми. У народі говорили: "Мороз заспівав — санний слід заледенів"; "Проллє Власій олію на дороги — зимі час прибирати ноги"; "Власію, збий ріг із зими".

  • над Місяцем видно стовп — снігопаду не буде;
  • дерева в інеї — до майбутніх морозів;
  • свині тиснуться один до одного — до холодів;
  • сніг іде – весна вже не за горами, скоро буде тепло;
  • великі кучугури снігу — у травні варто чекати багато зелені;
  • відлига — морозів і сильних холодів більше не буде, весна прийшла.

Що не можна робити 11 лютого

  • Тримати худобу голодними — тварини почнуть хворіти.
  • Теля показувати дітям — не переживе тварина цей рік.
  • Різати корову — до нещасть і розладів у сім’ї.
  • Залишати відкритими пічні труби — погань залетить.
  • Скупитися на м’ясні продукти — інакше чекає бідність.
  • Працювати вдома, прати, прибиратися — до обманів близьких людей.

У кого іменини 11 лютого

День ангела сьогодні відзначають: Герасим, Дмитро, Іван, Ігнатій, Костянтин, Лаврентій, Леонтій, Лука, Роман, Юліан, Яків.

Які сьогодні ще свята в Україні та світі

У цей день світова спільнота відзначає Всесвітній день хворого (World Day of the Sick), Всесвітній день шлюбу, Міжнародний день жінок та дівчаток у науці (International Day of Women and Girls in Science), Європейський день номера екстреного виклику та День народження пароплава.

11 лютого в Україні відзначається День працівників органів РАГСу. Це свято було затверджено офісом президента України у 2022 році. Цього дня віддають належне людям, які займаються важливими справами, такими як зміна громадянства, реєстрація шлюбів, оформлення опікунства та усиновлення, а також реєстрація народження чи смерті громадян.

Нагадаємо, що 10 лютого в Китаї настав Новий рік. Це період фінансового процвітання та сприятливий час для розширення сім’ї.

Теги по теме
Праздники Традиции
Источник материала
Поделиться сюжетом